Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Quoted post

Szerénke

#8120 Re: LUKRÉCIÁNAK !

2012-02-17 20:33

#8114: Lukrécia -

Hali Lukrécia!  Én, ha minden igaz, Göcsejben örökölök majd egy parasztházat, 94 éves a nagybátyám. Ez Páka községben van, olyan 1350 fő körüli lakosú település.  A ház előtt megy az ország leghosszabb erdei kisvasutja. Buszmegálló is a ház előtt van, a vonatállomás kb. 800 m-re. Hatalmas fenyveserdő övezi a községet, a házunk mögött olyan 200 m-re, az már ott a hegy,  ahol van egy jó pár felújított bunker is.    Más: kéne nekem valaki, aki tudna segíteni abban, hogy egy 10 hektáros 20 éves akácosban hány köbméter lehet a faállomány. Valami olyasmit olvastam, hogy négyzeméterenként ültetik a kisfákat az erdőtelepítéskor. Most megint milyen jó lenne apukám, aki építészmérnök volt, meg igazi ezermester, saját maga felépített 5 házat, abból  két 300 nm-es.   Ő mindentudó volt és nagyon szerény, a környéken azt mondták, hogy Ő volt legrendesebb ember. Soha az életben egyetlen szakembert sem kellett hívnunk. Legutóbb az Öcsiét építette, igaz, annak már 15 éve, de még utána kitapétázta az én kecómat is egyedül. Nagyon hiányzik.   Szóval s tettel, keríts egy favágót, léci. Csocsi.

Válaszok


Vendég

#8121 Re: Re: LUKRÉCIÁNAK !

2012-02-17 20:42:04

#8120: Szerénke - Re: LUKRÉCIÁNAK !

Upsz! Itt az építészmérnök nem lenne szaki. A legjobb, ha a földhivatalnál érdeklődsz egy erdészmérnök után. A kitermeléssel... hát vigyáznod kell. Úgy sejtem, nem Te fogod majd a láncfűrészt és a rönköket sem Te rakod teherautóra. Vigyázz, hogy kiben bízol és ne ítélj elsőre! Tapasztalat.

Lukrécia

#8130 Re: Re: LUKRÉCIÁNAK !

2012-02-17 21:34:09

#8120: Szerénke - Re: LUKRÉCIÁNAK !

Ki szólt közbe? Bár nem baj, mert az általad felvetett témához nem értek. Nálunk azt mondják  nálam okosabbak, hogy a fakitermelés nagyon sok mindentől függ. Először is, kell az engedély. Ha hívsz szakembert, ott ver át, ahol csak tud. Ha nem hívsz, rádverik, hogy olyan fát is kivágtál, amit nem lett volna szabad. A szakember megállapítja esetleg, szemrevételezéssel, hogy az adott területen, amit kitermelhetsz, mennyi az annyi - mármint a kivágható fa mennyisége. Megmondja, hogy x összegért kivágja, elszállítja, ahová kéred. Persze egymagad nem lehetsz mindenütt jelen, tehát azt sem tudod, hogy hány kocsival vittek el valahová a tiédből, amiről nem is tudsz. Szóval 50-100 köbméterrel jól átvernek és még a kitermelt fa fuvarköltségét is rádverik. Ha szólsz, a képedet is beverik. Lehet, hogy jó, ha 0-n kijössz belőle, ők meg 2-3 nap alatt teljesítettek - maguknak több 100 eFt hasznot. Ezért kell egy ember a helyszínre felügyelni. Én ennyit tudtam a helyiektől kicsikarni.