IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Quoted post

Amelie

#261 Re: Re: Re: Re:

2011-12-29 03:25

#257: huhh - Re: Re: Re:

"Hogyan, és mikor történt ez a súlyos eset, amit G.Á. okozott? Sikerült-e az utána következő szülésnél mindent elsimítani? Meg lehet tudni esetleg az asszony nevének kezdőbetűit?"

Nem "súlyos" eset ez, orvosilag semmiképpen, csak a család sínylette meg lelkileg, de nagyon. Néhány éve történt, a gyerek már iskolába készül. Én úgy láttam, hogy a második (teljesen titokban tartott) szülés sokat segített neki. Viszont még mindig gyakran mondogatja, hogy az első gyerekre haragszik, mert ő nem segített neki a szülésben. :( Ezt a baromságot valahogy jól beleverik az anyákba az oktatáson, ezen a fórumon is olvastam ilyet, hogy "az én gyerekem _segített_ nekem a szüléskor". Gondolom, az ilyen ember föl sem fogja, hogy milyen érzéseket kelt ezzel másban. Egyszer több otthonszülő anyuka beszélgetett egy otthonszülős rendezvényen, hogy _sikerült-e_ a szülésük. Az egyik azt mondta szemlesütve, hogy nem sikerült, kórházba kellett menni. A többiek meg szörnyűlködtek. Vele utána beszélgettem is, és tényleg hiszi, hogy ez szégyen, hogy ő már egy életre elrontotta az anyaságot. Gyönyörű, csodálatos kislánya van egyébként, agyrém ez az egész.

"Tisztességes dolog, hogy a föntiek ellenére támogató szavazatot adtál le."

A nő tiltakozik bennem. Szerintem nem lenne szabad egy kedves, törékeny nőt fogva tartani. Egyetlen "bűne" van, hogy nem látja át, mennyire romboló ideológiák mentén mozog. Ez nyilván nem ok arra, hogy bebörtönözzék.

Válaszok

dio

#265

2011-12-29 14:28:54

#261: Amelie - Re: Re: Re: Re:

Erdekes amit irsz, szamomra ravilagit arra, hogy mennyire nehez a teljesseg igenyevel atfogni a SZULEST, es hogy az egyes emeberek kozotti szemleletbeli elteres egesz mas szogbol vilagithatja meg ugyanazt a dolgot.

Az en szulesem is otthon indult Gereb Agnessel es egy masik nagyon kedves doulaval. Vegul szules elott 4 oraval en dontottem a korhaz mellett mert ugy iteltem meg hogy a fajdalmaim nem csupan a szules velejaroi, hanem egy korabbi derekserules kovetkezmenyei is, es fajdalomcsillapito kellett ezek tompitasara. Vegtelenul sajnaltam, es meg most is banom, hogy vegul nem otthon vagyis haboritatlan korulmenyek kozott szuletett a gyermekem. De nem azert, mert "belem vertek", hogy a korhazi szules bun, hanem mert a korhazban nem bantak velem tisztessegesen, es torodoen, elfogadoan es tisztelettel. Szules utan minden fajdalmat mintha elfujtak volna, igy szerencsere mar anyatigriskent vedtem sikeresen az ujszulottemet a folosleges beavatkozasoktol, es el is hagytuk a korhazat 1 napon belul.

Vajudas es szules alatt viszont termeszetesen olyan tudatallapotba kerultem, hogy nem voltam kepes "iranyitani" vagy elmondani hogy en hogy akarnam, nem kerdezte senki szomjas vagyok-e, fazok-e, miben segithet, nem talalta ki senki a gondoltaimat. A korhazi protokoll szerint zajlott minden futoszalagon, ridegen. Mivel en megmondtam hogy otthonszulesre keszultem talan direkt magamra is hagytak, amit en ugyan nem ertekeltem negativan, sot orultem is neki, de ez egyaltalan nem ugyanaz mint a haboritatlan szules.

Ugy latszik nem lehet elegszer hangsulyozni hogy az otthonszules lenyege a haboritatlansag, vagyis a babai szulesi modell kulonbozosege a korhazi modelltol. A korhazakkal az a gond hogy esz nelkul, talan presztizsbol ragaszkodnak a sajat modelljukhoz annak ellenere peldaul, hogy a Magyarorszagi szulesi statisztika szerint 20%-al meghaladja a csaszarmetszesek szama a WHO altal normalisnak tartott erteket! (ahol orvos van ott beavatkozas is lesz!) Statisztika szerint Magyarorszag az elso helyen van a szules alatt alkalmazott gyogyszerek felvasarlasaban, egyebkent elso helyen van a gyogyszerfogyasztasban is! (http://www.economist.com/node/21540297)

A korhazaknak elfogadobbaknak es nyitottabbaknak kellene lenniuk a szules valodi termeszete fele, csakugy mint a babai modell fele es ki kellene epulnie egy rendszernek, amiben a babak fuggetlenek az orvosoktol es ugy gyakoroljak tevekenyseguket, es oktatnanak is, mint pl ahogy az USA-ban Ina May Gaskin tette es teszi, aki babakent, eppen most kapott nobel dijat a szulo nokert vegzett tevekenysegeert.

A beszedet nagyon erdemes elolvasni amiben Gereb Agnest is emliti, osszefoglaloan es erthetoen korulirja vilagi viszonylatban, miert van letjogosultsaga a haboritatlan, asszonyi segitokkel kisert, nem siettetett szulesnek.

http://www.szuleteshaz.hu/ina-may-gaskin-beszede/

Az, hogy annak az asszonynak mi lehet a lelkeben aki a gyereket hibaztatja egy, ahogy a soraidbol kiveszem egeszsegesen lezajlott szules utan, azt kulso szemlelokent nehez megitelni. Valoszinuleg neki maganak kellene onmagaban megtalalni az okokat. Sajnos mert nem volt, es meg mindig meg nincs a babai szulesi rendszer rendesen kidolgozva egy szemely merte felvallani igy is a dolgot: Dr Gereb Agnes. Evvel a szulesre keszulonek is tisztaban kellene lennie. Persze igy mindenert ot egyszemelyben hibaztatjak. Biztos vagyok benne hogy lenne rengeteg jelentkezo az egesz orszag teruleterol ha kiepulne a baba es doula oktatas.

Nekem az lett volna a jo ha bejohetett volna velem a korhazba es ott kiserte tamogatta volna erto szemmel lelekkel a szulesemet, ami persze abszolut lehetetlen volt. (kerdem en miert?) Igy pedig maganyosan a magas felagyon felig ulo pozicioban 4 oran keresztul dideregtem testben es lelekben.