Gén-etika; Az ingyenes magzati szűrővizsgálatokért

Quoted post

Babagenetika
Vendég

#38 Re:

2016-10-03 11:12

#37: Nickiii -  

 Az anyai vérből történő mintavétel nem ingyenes, csak az AFP, ami nem véletlen szerencsére már nem kötelező.

Állami szinten bekerülni egy invazív mintavételre sajnos hosszabb idő és bár, ha csekély is, de van vetélési kockázat. Gondolja végig akkor mindezt, ha az összes várandós baj kötelező lenne a "hasbaszúrós" vizsgálat, akkor mi lenne.

Mindamellett az eredmények allami úton hetekig "váratják" az embert és nem feltétlenül sikerül elsőre a mintavétel , így akkor újra idő, s sajnos ez az idő rengeteget számít.

A másik , mivel ez biológia ,  legyen minél jobban igazolt az eredmény , ezert javasoljuk, hogy a megfelelő helyen és szakemberekkel végzett anyai vérből történő szűrés után, ha gyanú merül fel menjenek el egy invazív vizsgálatra. Az adhat teljes valaszt.

 

 

 

 

 

Válaszok

Nickiii

#40 Re: Re:

2016-10-10 06:06:29

#38: Babagenetika - Re:  

 Félreérthetően fogalmaztam. A kombinált teszt ugyanilyan felesleges, mint az AFP. A kombinált is csak arányszám, mire mész vele, ha megtudod, hogy 1:900-hoz vagy 1:2000-hez az esélye, hogy beteg a gyerek? Csak arra jó, hogy a kismama végig aggódja a betegségét. A NIFTY túl drága, és felesleges mindeniknél elvégezni. Pozitív eredménynél pedig ugyanúgy szükséges a szúrás. Emellett ezek csak néhány betegség vizsgálnak,n holott a skála nagyon széles.

Azt a felvetést nem értem, miért lenne az összes várandósnak kötelező az invazív vizsgálat. Az elegendő az UH alapján, ha gyanú van elvégezni. Jó szakemberek csinálják állami vizsgálatban is. 

Inkább az lenne a jó, ha Magyarországon a terhességet nem betegségnek tekintenék. Mást sem csinál a babát váró nő, mint rohangál a nőgyógyásza és a védőnője között. 3-4 hetente vizsgálatok, emellett találkozás a védőnővel. Mintha a terhesség valami betegség lenne.