Az Oktatói Hálózat petíciója

Quoted post


Vendég

#49

2015-11-30 17:26

A közalkalmazottak évtizedes gondja, hogy bértáblájuk alapja a törvény - nem véletlenül alakított - szövegezése miatt elválik a versenygazdaság bér-tényeitől, melyek a közalkalmazotti bérek forrását, az adóbevételeket is alapvetően megszabják. Az elválás a mindenkori kormány látszólagos pénzügyi mozgásszabadságát növeli, de rendszeresen újratermeli ma méltatlanságot, igazságtalanságot, elégedetlenséget. A másik gondot az jelenti, hogy tüzet oltó és népszerűséget kereső kormány- és törvényhozási intézkedésekkel kivételezett (részben közalkalmazotti) kategóriák jöttek létre, cserben hagyva a közalkalmazotti többséget. A harmadik probléma a magyarországi gazdaság alapvető baja; hogy egyes vállalatok magas termelékenysége mellett a termelékenység szóródása rendkívül széles, az átlag alacsony. Ezen csak kitünő oktatással, hosszú távon lehet változtatni - ezért érdemes az oktatás humán oldalába beruházni, méltányos bérrel is.

Azért szólok hozzá, mert a petíció szövege a legalapvetőbb kérdések megoldását nem célozza meg. Ez lehet rövid távon célszerű, de akkor is foglalkozni kell az alapvetó értékekkel, számokkal, méltányosságokkal.

Válaszok

MA - egy kezdeményező.

#50 Re:

2015-11-30 17:42:17

#49: -  

 Kedves Vendég, 

teljesen igaza van,de itt most fókuszálni szerettünk volna arra, ami mindenkinek személyes problémája is. Az Oktatói Hálózat honlapján megtalálja egy csomó régebbi elemzésünket, megszólalásunkat. Ezekben éppen, hogy kihagytuk vagy nagyon zárójelbe tettük a bérproblémát.Komolyan érdekelne, hogy mi róluk a véleménye. Most azért vettük elő a bérkérdést, mert a kormányzat világossá tette, hogy valódi bérrendezést nem akar. Rendezésnek tálal valamit, ami legfeljebb kozmetikázásnak nevezhető, és ezzel világossá teszi azt is, hogy több nem várható. Ez joggal keltett spontán felháborodást a kollégák között, és most megpróbáljuk a felháborodást "kihangosítani".