Az Oktatói Hálózat petíciója

Quoted post


Vendég

#17 Re:

2015-11-29 12:45

#15: -  

 Tegyük fel, hogy az adjunktus valóban letudja két nap alatt az egész heti oktatói tevékenységét. Azt írja, hogy ezután marad ideje kutatni, alkotói tevékenységes folytatni. Csakhogy ez a munkaköri kötelessége, amivel vagy tud külön pénzt keresni, vagy nem. A jellemző az utóbbi. S még egyszer hangsúlyoznám: a kutatás, publikálás, konferenciákon előadás (idegen nyelven is), szakfordítás, ismeretterjesztő tevékenység, stb., nos, mindez munkaköri feladata. Valamikor mégis csak kell kutatni, publikálni, konferenciákon részt venni, ez pedig rengeteg idő és energia - pláne honi körülményeink között, ahol az embernek sokszor saját magának kell beruháznia könyvekbe és munkaeszközökre is. 

A teljes állás mellett folytatott kereső tevékenység teljesen esetleges, az ember sokszor szívességből, hivatástudatból vállal el plusz feladatokat. (Arról nem is beszélve, hogy a mellékes dolgokért kapott pénz egyáltalán nem versenyképes mondjuk azzal, ha egy tanár korrepetálást vállal.)

Arról nem is beszélve, hogy tanársegédeknek, adjunktusoknak hosszú évekig hosszabbítják meg időről időre a szerződését (egészen extrém történetek vannak erről), vagyis teljes a létbizonytalanság. Amin nem enyhít a fokozatszerzés sem, hiszen az intézményeknek nincs pénzük előléptetésre. Igen, harmincas évei végén még simán lehet valaki tanársegéd havi 122.550 Ft-os fizetéssel, doktori fokozattal, feltéve, ha év elején kitölti a kompenzációs űrlapot, hogy a zseniális egykulcsos adóval ne járjon rosszabbul. Ha meg akar élni, fizetni akarja a hiteleit és eltartani a családját, akkor muszáj plusz munkát vállalni. S ha a hivatásában is előrébb akar jutni, akkor meg muszáj publikálni, kutatni. 

És az sem teszi kedvezőbbé a felsőoktatásban és a kutatásban dolgozók helyzetét, hogy pár évente minden átszerveznek, néha megszorítanak, évek óta teljes a bizonytalanság az egész szférában. Ilyen körülmények között nem lehet normálisan dolgozni. 

Az elmúlt években kivezették az adójóváírást, elvették a 13. havi fizetést, a cafetériát, és a tanársegédek-adjunktusok valamint a tud. segédmunkatársak és munkatársak az egykulcsos adóval is rosszul jártak. Mind reálértéken mint nominálisan kevesebbet keresünk mint pár éve. 

 

Válaszok

Pásztor Erzsi

#19 Re: Re:

2015-11-29 17:15:37

#17: - Re:  

 Kimaradt, hogy az órák anyagát rendszeresen frissíteni kell, oktatási segédanyagokat kell(ene) csinálni, az órákra jól felkészülni. Az előmeneteli rendszer a kutatást támogatja egyoldalúan, ezért gyakorlatilag önmaga ellen dolgozik, aki sok időt és energiát fektet az oktatásba.