Együtt a Budai Campusért!

Quoted post

Andy Mage

#519 Az egyetem lefeküdt a minisztériumnak.

2015-08-30 20:51

"A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság több alkalommal egyértelműen tudomásunkra hozta, hogy döntésüket

szakmai alapon hozzák meg, és ezt tiltakozással, demonstrációval nem lehet befolyásolni. Ezért az Egyetem

Polgárait – az aggasztó előjelek és sajtónyilatkozatok ellenére – ahogy eddig is, most is arra kérjük, hogy a

döntés megszületéséig ne éljen a tiltakozás, demonstráció, tüntetés eszközével.

 

Az utolsó pillanatig bízzunk, higgyünk benne, hogy az államtitkársághoz eljuttatott, közel 80 oldalas,

megalapozott és részletesen kimunkált szakmai érveket és az integráció szükségtelenségét, annak szakmai,

gazdasági és társadalmi veszélyeit és hátrányait bemutató anyag, továbbá a nemzetközi szervezetek és

társintézmények, a hazai szakmai szervezetek és a kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti szakma

támogatása segít elkerülni a legrosszabbat. Egyetemi polgárként nem tehetünk mást, mint reménykedünk abban,

hogy valóban szakmailag megalapozott, az ágazat fejlődését ténylegesen elősegítő, nem pedig karaink, s ennek

révén szakterületeink fejlődését visszavető döntés születik. "


Csókolom. Welcome to the real world!
Naívnak, korruptnak vagy muszájdzsekisnek tetszik lenni?

 

Éljen Rostoványi, és a kari vezetés.
Csákánynnyélhez bilincselve, míg a műanyag karperec elrozsdál

Válaszok


Vendég

#520 Re: Az egyetem lefeküdt a minisztériumnak.

2015-08-31 11:22:14

 

Tisztelt Egyetemi Társak ,szolidaritást vállalók !

 

Nagyon örülök annak,hogy az 500 körüli hozzászólóból azért 21-en nevüket is adták,ami azt is jelenti,hogy 4 %-a felvállalja véleményét a nyilvánosság előtt. Van aki NÉVTELENÜL vagyis NEMTELENÜL átkokat szór úgy általában ,van aki faji előítéletét vetíti rá e döntésre ,van aki a népszavazás által adott felhatalmazást vonja kétségbe - persze megint névtelenül. Szívszírító jelek ezek,mert a felelősségvállalás, a másik ember tisztelete, a közösségben való gondolkodás és a magyar parasztemberekre jellemző  visszafogott demokratikus kultúra hiányzik belőlük . 

 

Ha valaki némileg ismeri a Kertészeti Egyetem sorsát, aggódó szeretettel kíséri figyelemmel mindig a változásokat.Nem az vezeti,hogy milyen pártszínekben hozzák a döntést,hanem az,hogy előre viszi-e a szakoktatást ? Nos ebből a szempontból kell megemlíteni az 1972-73-as évet,amikor a Petőfi szobornál tombolt a diktatúra és ki kellett állnunk egyetemi társunkért,hogy igaztalanság miatt ne tiltsák el az egyetemi tanulmányaitól. Ki kellett állnunk a Táj-és Kertépítészeti Szak beolvasztása ellen ,amelynek alkujába nem csak az akkori rektornak,de a MÉM illetékes miniszterhelyettesének is nemet kellett mondanunk a diákok nevében.Megvádolták professzorainkat távollétükben , de tiszta lelkiismerettel találhattunk megértő szövetségest Nagy Béla professzor, Nagy Miklós (későbbi oktatási miniszter) és Cornidesz Mihály ,Dimény Imre miniszter úr személyében. Ki kellett állni az egyházi gimnáziumokból jött tanulók mellett,hogy ne diszkriminálják őket kiváló eredményeik ellenére. Nem bátorságból tettük,hanem lelkiismeretünkből és meggyőződésünkből kellett menni az akkori "Fehérházig",amilyen fórum egyáltalán volt az akkori Magyarországon. De mindig betartottuk azokat a viselkedési normákat,amelyek jellemzőek egy érettségizett emberre illetve egyetemistára !

 

Most amikor megint egyetemünkről van szó,csak azt tanácsolhatom a mai egyetemista lányainknak és fiainknak,hogy a korrekt tájékozódás ismeretében álljanak ki igazukért,mert nem tehetnek mást . Eddig az átalakulás évtizedei arra engedtek következtetni,hogy a "liberális irányítás " szétzilált, a szocialista irányítás központosított, a polgári irányzat lebontott. Viszont épp - Brüsszelre hivatkozva- az I.Orbán-kormány központosította ,egybeterelte az egyetemeket a szakmai társíthatóság elvét nagyvonalúan átlépve . A III.Orbán-kormány érdekes módon megint központosít, adós marad a korábbi összevonások következményeinek tárgyilagos értékelésével , u.akkor bizonyos területeken a FIDESZ elvirányítási elveinek megfelelően  remélhetőleg utat enged az ellentétes tendenciának is és külön válik az Állatorvosi és az Erdőmérnöki stb. Persze ennek a központosításnak középfokon is elindult a folyamata, amit egyszer a 80-as években csináltak,ismételten elkövetik polgári szinekben. Még élünk sokan,akik elmondhatnák,hogy ennek sem volt értelme,mert egy igazgató  mellett hat helyettes ,sokszorozott áttétel,lassúbb információ,megnehezített ügyintézés volt az eredmény.  Tehát a "költségtakarékosság" és a tehetetlenülés  következménye nem került átgondolásra.

 

Úgy gondolom,hogy a tudományos gondolkodásnak is ellentmond az,ha egy fikció rabjává válik valaki és a gyakorlat vagy a feltételezett hatásvizsgálat eredménye alapján is ragaszkodik hozzá . Nem beszélve az egyeztetés kormányunk által sugallt vagy megígért demokratizmusához, amelybe bocsánat a kifejezésért  de pont azok maradnak ki,akikről döntenek ? Ez az eljárás engem aktív tanári korom bizonyos szakaszára emlékeztet,amikor velünk soha nem egyeztettek a "liberális" és szociális elveket valló kormányok . Ennek csúcspontja volt a 2006-os októberi forradalom évfordulója,ahonnét még a magyar népet is kirekesztették,csak a brüsszeli nagyságok vehettek részt. Kívülállőként érthetetlen,hogy miért nem lehet MELLÉRENDELT viszonyőú agrároktatási központokban gondolkodni ? Mi  vagy ki ennek az oka ? Miért nem lehet ismételten a valamikori karainkkal együtt önálló egyetemet alkotni,amelyik tagja egy akár jól elképzelt agrárközpontnak ??? 

 

Csak emlékeztetni kívánok az egyetem egykori tanüzemeire,amelyeket városfejlesztés (Kamaraerdő) , privatizáció vagy éppen kártalanítás címén (Szigetcsép ,Erőspuszta ...) elvontak balga módon úgy,hogy az egyetem gyakorlati oktatási fejlődését beszűkítették. Érdekes módon ezek a helyek igen nagy helyzeti energiával rendelkeztek , hasonlóképpen,mint a gellérthegyi ingatlan ! Most természetesen hivatkozásul szolgálhat,hogy az egyetem feltételei szűkösek, meg már ugyis tartozott Gödöllőhöz stb. De ki is idézte ezt elő ? Kik ennek a döntésnek egykori felelősei ? Miért kísért megint egy  központosítási lobbi a szakoktatásban úgy,hogy ami összetartozott azt szétszedjük ( tekintve 4 egykori karunkat), ami szakmailag egybe vágna azt nem vizsgáljuk,csak akkor,ha egybevág elképzeléseinkkel  !

 

Csak erősen remélem,hogy megválasztott Kormányunk megbizottja őszintén,felelősen  és tárgyilagosan feltárja indokait, nem fél szembenézni azokkal, akik sorsáról dönt, bevonja az érintett karokat és nem fél bevallani,ha tévedett !Erre miniszterelnökünk már néhányszor példát mutatott. Ezt mint magyar választó és valamikori Kertészeti Egyetemen végzett szakember elvárom.,mint azt is, hogy sorskérdésekben nincs helye a lobbistáknak. Csak a nemzet,csak a szakma érdekei fogadhatók el.

 

Tisztelettel :  Mesterházy Tihamér

 

        ny.középiskolai mérnöktanár ,táj-és kertépítészmérnök

#519: Andy Mage - Az egyetem lefeküdt a minisztériumnak.