Mentsük meg a tudománykommunikáció mesterszakot Magyarországon!

Quoted post

nem vagyok meggyőzve

#11 Re: Re:

2015-05-27 14:25

#10: P. Gergő - Re:  

" Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy kiképzett tudósokat képeznek tovább kommunikáció terén."

Sajnos nincs olyan, hogy "kiképzett tudós". Van tanári és nem-tanári természettudományos végzettség (újmagyarul MSc), ezek után kell tanári vagy kutatói gyakorlatot szerezni. Nos ez az a pont, ahol már van értelme a következő döntésnek: a fiatal folytatja-e választott pályáját vagy stabil alapokkal inkább tudományszervező, ismeretterjesztő tevékenységet végez. Igen, ekkor szükség lehet megfelelő továbbképzésre.

Azonban, hogy egy frissen sült BSc után rögtön kommunikációs MSc-t lehessen szerezni, az nevetséges. A BSc sajnos elég korlátos alapképzettséget és nulla saját tapasztalatot jelent, ez pedig arra biztosan nem lesz elég, hogy valaki a társadalom és a valódi tudomány között színvonalasan közvetítsen.

Válaszok

Horváth Balázs
A petíció szerzője

#12 Re: Re: Re:

2015-05-29 21:15:43

#11: nem vagyok meggyőzve - Re: Re:  

 Egyetértünk, hogy a BSc nem elég a társadalom és a valódi tudomány közötti színvonalasan közvetítésre. Pont ezért van a Tudománykommunikáció a természettudományban MSc szak, ahol ezt megtanítják. ;)

A tudományos módszertan, tudományos gondolkodásmód szakterülettől függetlenül egységes, ahogy azok az eszközök is, amivel az áltudományos átveréseket fel lehet ismerni. Abban nem értünk egyet, hogy szerintem előbbi elsajátítására elegendő már egy BSc is, utóbbit pedig tanítják a TudKom mesterszakon.

Arról nem is beszélve, hogy a képzés létrehozói kifejetten hangsúlyozzák, nem csak BSc diplomával rendelkezőket várnak a szakra. Azokat a természettudományos vagy műszaki tárgyakat oktató tanárokat, orvosokat, mérnököket, pszichológusokat is szívesen látják levelező vagy akár nappali tagozaton, akik kommunikációs képességeiket fejleszteni kívánják, hogy tudományáguk ismereteit hatásosan terjeszthessék,vagy kutatásmenedzseri munkát végezhessenek.

Ez a mesterszak egy unikum, egy hatalmas potenciállal bíró eszköz a tudomány és társadalom közti hatékony interakcióra. Gyerekcipőben jár még, gyerekbetegségekkel együtt. De ez nem jelenti, hogy meg kellene szüntetni, pont ellenkezőleg, lehetőséget kell hagyni a kibontakozására, illetve arra, minél többen megismerjék.

Alapvetően a félreértések is a képzéssel szemben támasztott feltételezések, a mesterszakkal kapcsolatos ismeretek hiánya miatt léphetnek fel.

Ezt enyhíti ez a dokumentum.

Folytassunk párbeszédet, ismerjék meg minél többen a mesterképzést! És ne hagyjuk, hogy elvegyék a magyar társadalomtól a hiteles tudománykommunikátorok képzésének lehetőségét!

Horváth Balázs

elsőéves Tudománykommunikáció a természettudományban MSc hallgató, a petíció egyik szerzője