Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post


Vendég

#1986

2015-04-07 13:46

A Magyar Nemzeti Bank a mai nappal kezdeményezi a Kormánynál és a kormányzó pártszövetség parlamenti frakcióinál a tőkepiacról szóló törvény olyan módosítását, amely a Befektető-védelmi Alap által nyújtott biztosítás összegét a kártalanításra jogosult befektetők követelései tekintetében legfeljebb 100 000 euró (mintegy 30 millió forint) összeghatárra emeli fel, emellett lehetővé teszi a befektetők Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonló gyorsaságú kártalanítását.
A Magyar Nemzeti Bank a betétbiztosítási és a befektető-védelmi garanciák javasolt közelítésére, valamint egységes szervezeti és irányítási struktúrából eredő előnyök kihasználása céljából egyebekben javasolja az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap intézményi összevonását."
A mostani brókerpiaci eseményekkel kapcsolatban egyre többször merült fel a Beva kártalanításban betöltött szerepe. Az MNB és a kormány is többször hangoztatta, hogy a Bevának kell állnia a Quaestor fiktív kötvényeseinek kártalanítását, bár erről még nincs egyértelmű döntés. Ha elfogadja a kormány az MNB javaslatát, akkor Spanyolország mellett hazánk lenne az egyetlen ország, ahol a Befektető-védelmi Alap 100 ezer eurót fizetne ki ügyfeleinek (azt még nem tudni, hogy a most benyújtott törvénymódosítási javaslat visszamenőleges hatályú lenne-e). 

Válaszok


Vendég

#1987 Re:

2015-04-07 13:49:15

#1986: -  

 1. Itt már megint kérdés, hogy elkezdik-e a fiktív-nem fiktív variálást, arányosítást. Ha igen, akkor csak kb. 2/3-ot térítene a BEVA, de 30 millióig. Még mindig jobb, mint 6 millióig. 

Ha nem lesz arányosítgatás - legutóbb kormánytagok mind ezt mondták -, akkor 100%-ig térítene 30 millióig. Ügyfelek nagy része kártalanításra kerülne. 
2. Nem a csőd, hanem a felszámolási eljárás kezdő időpontja lehet a döntő. Ép ésszel az a logikus, ha a törvény a hatálybalépése után elindult felszámolások esetén lenne érvényes. Tehát ha a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolása a törvény hatálybalépése előtt indul meg, akkor nem vonatkozik sajnos a Quaestor károsultakra a 30 milla. Ha a törvény hatálybalépése után kezdődik meg a felszámolás, akkor szerintem vonatkozik rájuk majd.


Vendég

#1988 Re:

2015-04-07 14:08:25

#1986: -  

 És most ezt minek másoltad be ide, amikor már 2x bemásolták? Ennek mi értelme van????