Internetes petíció Esterházy János védelmében

Quoted post

toffifee

#39 Re: Ember, ébredj,

2011-08-28 23:47

#3: 1920-tó nincs politikai értelemben FELVIDÉK, hanem az azt követő Csehszlovák Köztársaság jogutódja. melynek neve Szlovák Köztársaság. Amenyiben a mai Szlovák Köztársaság neked Felvidék, akkor a mai Magyarország PANNONIA Provintia a Római Birodalomban ...  

 

 

Válaszok

babolcsai néni

#87 Re: Re: Ember, ébredj,

2011-08-29 19:34:26

#39: toffifee - Re: Ember, ébredj,

Ma a „Felvidék” jelentése Szlovákia területére korlátozódik. A területet magyar történelmi-földrajzi és kulturális vonatkozásban ezzel a névvel szokás jelölni, tehát egyrészt az 1918 előtti magyar történelem kapcsán, másrészt a szlovákiai magyarok („felvidéki magyarok”) vonatkozásában. Így a Felvidék és Szlovákia elnevezés szinonimáknak tekinthetők, és a témától függ, hogy melyiket használjuk.

Ez Magyarország vonatkozásában a szlovákoknál is megvan, az Uhorsko-Madarsko szópárral, holott Magyarsko politikailag, gazdaságilag és társadalmilag is az Uhorsko egyenesági folytatása, ellentétben azzal a szlovák felfogással, miszerint egy kezétől, lábától és egyéb testrészeitől megfosztott ember szerintük egy teljesen új, a múltját, addigi élettapasztalatát, tudását elfelejtett személyiség, és ezért egy új, a csonkolt állapotára érvényes születési anyakönyvi kivonattal, ezen belül is új család és keresztnévvel kell ellátni.