Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#4710

2014-04-11 07:36

Újabb természetvédő túlkapás!

Saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat egy hajdúsági gazda, ám ezzel több ezer értékes lepkehernyót irtott ki az ügyészség szerint. Az okozott kárt 10 milliárd forintban állapították meg, a büntetés összege másfél milliárd forint.
Lepkeirtásért 1,5 milliárd forintra büntetnének a Hajdúságban egy kokadi gazdát, mert amikor saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat, több ezer értékes lepkehernyót irtott ki az ügyészség szerint - olvasható a Blikkben.
A lap pénteki számában azt írta, a ritkítás után néhány hónappal a nemzeti park egyik természetvédelmi őre jelentette fel a gazdát. A rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet, a környezetvédelmi főfelügyelőség viszont lecsapott.
A szakértő az irtás után fél évvel ugyanis kiszámolta, hogy a gazda gépeinek összesen 6 ezer keleti lápi bagolylepke hernyója esett áldozatul, amely egyetlen darabjának eszmei értéke 250 ezer forint. Így az okozott kárt 10 milliárd forintban állapították meg. A gazda ügyvédje képtelen túlzásnak nevezte a követelést.
"A 10 milliárdos károkozás a kolontári vörösiszap-katasztrófához mérhető. Álláspontunk szerint az ügyészség egy amatőr természetbúvár feltételezésére hagyatkozik, az okozott kárt nem tudják bizonyítani" – mondta Zeke László, a gazda ügyvédje.

Forrás: MTI

Válaszok

ifjpalyizoltan

#4736 Nem bizonyítható 40 ezerért 10 milliárdot! (Re: )

2014-04-22 09:05:24

#4710: -  

Kedves Vendég!

 

Bár hozzászólása alapvetően nem tartozik hozzá az akác hungarikum mivoltához, ugyanakkor az Ön által idézett cikk valóban nagyon fontos kórtani látleletét adja a rendszerváltozás utáni hazai hivatásos természetvédelmi bürokrácia egyre súlyosabb érzelmi és elmeállapotának.

 

A nevezett ügyben azt akarják terhelő tárgyi bizonyítékok nélkül rábizonyítani a kokadi földtulajdonosra, hogy ő ott - írd és  mondd! - 10 milliárd forint természetvédelmi eszmei értékű keleti lápi bagolylepkét vagy annak bebábozódott hernyóit, petecsomóit, stb. - még a feljelentők sem tudják, hogy mit - pusztított el. Ez azt jelenti, hogy a kokadi földbirtokos rekettyebokrain télen legalább 40.000 darab életképes keleti lápibagoly tartózkodott ill. pusztult el. Legjobb ismereteim szerint ennek az eleve igen ritka fajnak az egész nyírségi populációja nincsen ennyi.

 

Cáfolhatatlan bizonyíték a tömeges áldozatként beállított lepkefaj jelenlétéről nincsen semennyi azon túl, hogy a szomszéd városi földtulajdonos - szabadidőben amatőr lepkész - 2003-ban egyszer már látott itt ilyen lepkefajt.

Így most méltányosságból másfél milliárddal is beéri a Természetvédelmi Showhivatal.

 

Gazdálkodóbarát magyar természetvédelem...

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök