Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

ifjpalyizoltan

#4736 Nem bizonyítható 40 ezerért 10 milliárdot! (Re: )

2014-04-22 09:05

#4710: -  

Kedves Vendég!

 

Bár hozzászólása alapvetően nem tartozik hozzá az akác hungarikum mivoltához, ugyanakkor az Ön által idézett cikk valóban nagyon fontos kórtani látleletét adja a rendszerváltozás utáni hazai hivatásos természetvédelmi bürokrácia egyre súlyosabb érzelmi és elmeállapotának.

 

A nevezett ügyben azt akarják terhelő tárgyi bizonyítékok nélkül rábizonyítani a kokadi földtulajdonosra, hogy ő ott - írd és  mondd! - 10 milliárd forint természetvédelmi eszmei értékű keleti lápi bagolylepkét vagy annak bebábozódott hernyóit, petecsomóit, stb. - még a feljelentők sem tudják, hogy mit - pusztított el. Ez azt jelenti, hogy a kokadi földbirtokos rekettyebokrain télen legalább 40.000 darab életképes keleti lápibagoly tartózkodott ill. pusztult el. Legjobb ismereteim szerint ennek az eleve igen ritka fajnak az egész nyírségi populációja nincsen ennyi.

 

Cáfolhatatlan bizonyíték a tömeges áldozatként beállított lepkefaj jelenlétéről nincsen semennyi azon túl, hogy a szomszéd városi földtulajdonos - szabadidőben amatőr lepkész - 2003-ban egyszer már látott itt ilyen lepkefajt.

Így most méltányosságból másfél milliárddal is beéri a Természetvédelmi Showhivatal.

 

Gazdálkodóbarát magyar természetvédelem...

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök

Válaszok

bpetya75

#4759 Re: Nem bizonyítható 40 ezerért 10 milliárdot! (Re: )

2014-04-22 11:24:45

#4736: ifjpalyizoltan - Nem bizonyítható 40 ezerért 10 milliárdot! (Re: )

Kedves Zoltán!

Van még némi időm folytatni ezt a majdhogynem online chat-et, ezért erre is reagálnék.

Fentebb utalt ökológusi vénájára. Ennek tükrében különösen helytelenítem ezt a hozzászólást. Ön az átlagmagyarnál jóval nagyobb kitekintéssel rendelkező, külhonban diplomát szerzett, többnyelvű értelmiségi emberként jóval nagyobb felelősséggel bír nem csak egy átlag magyar embernél, hanem egy átlag magyar értelmiséginél is.

Az inkriminált esetről a médiából tájékozódva nem lehet objektív képet kapni. Ami bizonyos, hogy ez ismét egy kedélyek borzolására tökéletesen alkalmas, abszurd történet. Éppen ezért egy Önhöz hasonló kvalitású embernek illene kellő távolságtartással kezelni a kérdést. Ki tudja, hogy egy 2012 decemberi szárzúzózás kapcsán miért 2014 elején hoznak meg egy ilyen súlyos, és emberileg elfogadhatatlannak tűnő döntést, és hogy az miért pont ilyen időzítéssel kap országos visszhangot?

Ez az ügy önmagában is alkalmas arra, hogy tönkretegye a természetvédelem megitélését. Mivel az már eddig sem jelentkezett komoly társadalmi elismertséggel (amire részben rá is szolgáltak), ennél rosszabb a helyzet. Felelősen gondolkodó embernek nem lenne szabad ráerősítenie a laikusok zsigeri reakcióira.

Sajnos az itthoni közbeszédet az elmúlt 5-6 évben politikai, vallási vagy egyéb hovatartozástól függetlenül teljesen elborította a gyűlölködés, a más véleményen lévők véleményének, horribile dictu személyének teljes elutasítása. Ezt a tendenciát csak elutasítani lehet, nem meglovagolni.