Tiltakozás a kormány emlékezetpolitikája ellen

Quoted post


Vendég

#6

2014-03-19 09:20

egyszer már tiltakoztunk, ugyanitt, sőt már akkor is két petíció volt. Most ez miért más, és tényleg más? Annyival több ugyan, hogy a kormány álművészet és áltudomány alapító tevékenységét is bevonta a tiltakozásunk tárgyába, de egyébként?

Válaszok

Felelős Emlékezetpolitikát
A petíció szerzője

#8 Re:

2014-03-19 10:04:22

#6: -

Igen, korábban is született egy tiltakozás kifejezetten a Szabadság térre tervezett megszállás emlékmű hamis, a történelmi tényeket elferdítő szemlélete ellen, azt 26 hazai történész írta alá 2014. januárjában, amikor nyilvánosságra került az emlékmű terve:
http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/352719_torteneszek_tiltakozasa_a_magyarorszag_nemet_1944.

A mostani egy átfogó, a kormány múlthamisító emlékezetpolitikája ellen szól, ld a petíció szövegét, ennek megfelelően egy közösség emlékezetkultúráját formálni szükséges értelmiségi csoport írta alá, közte nem csak történészek, hanem társadalomtudósok és művészek is, összesen 111-en írták alá, az időzítés a Holokauszt Emlékév 2014 nyitánya, a német megszállás 70-dik évfordulója.

Ez egy ráerősítés, mert szemmel láthatóan a kormány nem érti, hogy miért nem alakíthatja önkényesen egy közösség emlékezetét egyedül, és különösen úgy nem, hogy letagadja a múltat, a holokausztban meglévő magyar állami és társadalmi felelősséget, sőt, éltetve a népirtáshoz vezető emberiességellenes eszmék hirdetőit vagy akár a holokausztért felelős állami vezetőket.

Ezzel párhuzamosan létezik főleg a virtuális térben civil tiltakozás is, ld a Facebook-on a Tiltakozunk a "német megszállás" emlékművének felállítása ellen (https://www.facebook.com/groups/197336753790046/) facebook-csoportot vagy a kormány múlthamisításával saját családi emlékeiket szembeállító, egyben közösségi emlékezést végző: A Holokauszt és a családom másik facebook-csoportot, ahol maguk a zsidó származású túlélők vagy azok családtagjai mesélik el történeteiket.

Ezek mind-mind fontos tényezők: csakis ilyen nyílt társadalmi viták, szakmai érvek és személyes élmények mentén lehet és kell formálni az emlékezetet, nem pedig titkos állami projektek, 1-2 hónap alatt összecsapott hazug emlékművek, a holokausztkutatásban sosem résztvett, a magyarországi deportálásokat intézményes szinten (a Terror Háza állandó kiállításán) elhallgató állami kurzustörténészek futtatásával letagadni a múltat, meggyalázni a magyar állam által a vagyonuktól, állampolgári jogaiktól és emberi méltóságuktól megfosztott, a biztos halálba küldött honfitársaink emlékét.

Nem teheti meg ezt a kormány az elkövető társadalom a népirtásban felelős múltjával már szembenézni kész, nagy számú közössége hangjának elnyomásával sem: helyettünk és nevünkben hamis és gyáva emlékezést nem hirdethet.