Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

Walter

#4496 Re: Re: Re:

2014-03-16 16:01

#4495: Akácrajongó - Re: Re:

Tisztelt Akácrajongó!

Hát igen, én csak laikusként látom a helyzetet, ezért a hétköznapi "saját szavak. Semmilyen érdekeltségem nincsen se akácban, se más fában, se mézben se termőföldben. A petíció kapcsán kezdtem olvasgatni a témával kapcsolatban, és persze beleakad az ember a hírekben vagy az utcán is a témába.

Korábban nem tudtam, hogy erdeink negyed része akác, csak a mindenfelé sarjadó, számon sem tartott fák tömegét láttam. A szám megdöbbentett, és próbáltam okosodni a témában. Nem is értem, hogy miért van az, hogy az itt hozzászólók többsége - ahogy teszi Ön is - az akác kiírtását vízionálja, vagy éppen a - én így nevezném - mérsékelt véleményen lévőket az akác ellenségeinek tekintik. Egy kiváló tanárom még nagyon régen gyakorta példálózott azzal, hogy a dolgokat próbáljuk meg a végleteken keresztül elképzelni, jobban fogjuk érteni a köztes állapotokat. Ez esetünkben azt jelentené, hogy minden fa Magyarországon akác, vagy egyáltalán nincsen. Elég képtelen helyzet mindkettő, de a kérdés nem kerülhető meg: hol van az optimum? Én úgy ítélem meg, az optimálisnál az akác ma nagyobb területet foglal el hazánkban, és terjeszkedését tapasztalom. Egyfajta szentté avatását - bocsásson meg érte - kifejezetten károsnak találom. A legtöbb ember úgy képzeli, az akácot egyszer kell telepíteni, aztán már csak tisztítgatni, és ezzel készen is vagyunk. A frissen megszerzett tudásommal azt látom, ez nincs így, csak a vég elegendően távoli, és legyint rá a többség. Szomorúan láttam egy szakértői elemzést a hazai akácosok állapotáról, nagy többségük "igen rossz", vagy "rossz" minősítést kapott. Úgy sejtem, néhány évtized múlva igen komoly problémát fog okozni a rossz akácosok felújítása.

A fűtésről. Iszonyatosan nagy baj, hogy hazánkban az épületek felfűtéséhez sokkal több energiát kell felhasználni, mint pl. az Úniós átlag. Akár ki is lehetne számolni, hogy ez hány hektár erdő eltüzelését jelenti. A sógorom akáccal fűt, és vett egy méregdrága kazánt. Szerette volna tudni - és eligazodik a Megajoule-okban - hogyan is áll, adatokat gyűjtött. Arra jutott, hogy sokkl több fát használ el, mint amennyi az indokolt. Rá kellett jönnie, hogy mindez azért van, mert nem szárította ki a tüzifát, csak néhány hónapot állt. Erénye az akácnak, de egyben hibája is, hogy frissen vágva is jól ég. Emiatt népszerű, de sokak eshetnek a sógorom hibájába, és ez újabb rendkívüli pazarlás.

Válaszok

Akácrajongó
Vendég

#4500 Re: Re: Re: Re:

2014-03-16 20:15:00

#4496: Walter - Re: Re: Re:

Tisztelt Walter!

Önnek abban teljesen igaza van, hogy a nem kívánatos helyen szaporodó, azaz vadon növő akácokat ki kell vágni. Én úgy tudom, hogy a területeknek ma Magyarországon vagy az állam, vagy pedig valamilyen társulás vagy magánszemély a tulajdonosa, a senki földje nem létezik. A tulajdonosok jól tudják, hogy szántóval, legelővel, erdővel stb. rendelkeznek, és kötelesek ezeket a területeket ennek a besorolásnak megfelelően kezelni. Amikor az akác magja megered, egy törékeny és sérülékeny apró növény. Szerintem, aki műveli, gondozza a földjét, annál ez nem nő meg, akár csak a többi magról szaporodó apró nem kívánatos növény. Az akácosok állapota már más kérdés. Sokkal szigorúbb és következetesebb jogszabályokra lenne szükség  ahhoz, hogy a haszonleső, a természetet csak kirabolni képes tulajdonosokat sarokba lehessen szorítani vele. Ettől függetlenül úgy ítélem meg, hogy ez nem az EU dolga hazánk területén, és nem az összes akác kiírtása a megoldás. Én azt is megkockáztatom, hogy ha rajtam múlna, állami tulajdonba kerülne az az erdőterület, amelyet  a tulajdonosa nem kezel megfelelően. Én Budapesten nőttem fel, de később falura költöztem. Mostanra azt tapasztalom, hogy kialakult egy olyan réteg a falvakban, ami a régi földesurakra emlékeztet (pallosjog nélkül ugyan). Fillérekért dolgoztatják a falusiakat, akár napi 12 órában szabadnap nélkül, télen pedig amikor nincs munka, akkor nincs fizetés sem, és a vidéki ember egyre kiszolgáltatottabb. Na, ez nem tartozott ide, elnézést.

Fütésre tényleg úgy jó használni az akácot (de a többi tüzifát is), ha legalább egy évig szárad előtte. Ezzel a falusi emberek jó része is tisztában van, csak a legtöbbje egyszerűen nem tudja megvenni előre.

Köszönöm a válaszát