Petíció Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatához

Quoted post

B. Tamás

#33 NEM ÉRTEK EGYET!

2014-02-24 14:31

Ha minden változtatást megtorpedózott volna egy ún. lokálpatrióta csapat, ma nagy valószínűséggel nem lenne sem Dobó tér, sem Minorita templom, mert az akkori "eredeti" állapotokat, mikroklímástól, az akkori városképig mindent alapjaiban változtatott meg.
Az pedig, hogy az erősen Dobó tér centrikusságot, a belvárosi "súlytöbbletet" kicsit jobban szétteríti a koncepció, csak üdvözölni lehet. Talán inkább kellene az áruházzal, mint testidegen építménnyel foglalkozni, mint azzal, hogy a téren egymással mintegy rivalizáló, egymás súlyát erősen csökkentő két szoborcsoport közül az egyik elkerül onnan, így képezve új városi súlypontot másutt.

Válaszok

Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#34 Re: NEM ÉRTEK EGYET!

2014-02-24 16:44:48

#33: B. Tamás - NEM ÉRTEK EGYET!

Tisztelt B. Tamás! Az Ön érve - véleményem szerint - nem igazán állja meg a helyét, hiszen a Dobó tér egykori kialakítása, a Minorita templom felépítése nem elvett, hanem hozzáadott a tér arculatához, vagyis értéktöbbletet jelentett; így jött létre főterünk, amely időközben szakrális nemzeti emlékhellyé, és - nem utolsósorban - kiemelkedő fontosságú turisztikai célponttá vált. A Centrum épülete valóban nem illik ebbe az összképbe, de lebontása - egyelőre - sajnos komoly akadályokba ütközik.

Ami a Dobó téri súlytöbbletet illeti: ezek szerint Ön még nem találkozott olyan európai főtérrel, ahol a tér többközpontú, ahol több, azonos súlyú építészeti alkotás található; pl. nézze meg Krakkó főterét, ahol a Posztócsarnok épülete és Adam Mickiewicz szobra nem hogy egymás hatását rontják, sőt: inkább erősítik a tér nemzeti emlékhely jellegét.