Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

Biológus hallgató

#2380 Akác biztosan hungarikum?

2014-02-16 15:52

Most ezt nem értem. Miért kell hungarikummá válnia? Nem is őshonos faj és rendkívül invazív. Tehát, ha egy fa helyére akácot telepítünk, és ezt az akácot kivágjuk, csak akácot lehet a helyére ültetni. Elszórják a magvaikat, nincs semmi gond. Ha forróság van, egyből kikelnek a magokból az akácok! Én nem mondom azt, hogy el az akácokkal, hanem azt, hogy védjük meg az őshonos fa fajtáinkat! (http://www.foek.hu/programok/oshonos.html)-> Ugye milyen szépek? Az akác tényleg jó sok mindenre (méhészet, bútorkészítés, tűzrevaló), csak éppen kiszorítja ezeket a fajokat. Tehát őrizzük meg a biodiverzitást Magyarországon, és próbáljunk meg inkább akác telepeket létrehozni, de szorítsuk korlátok közé, és inkább az őshonos fa fajokat próbáljuk megvédeni, és ezekből valamelyiket hungarikummá tenni!

Válaszok

ifjpalyizoltan

#4528 A Kárpát-medence őshonos fás-szárúi (Re: Akác biztosan hungarikum?)

2014-03-18 15:24:27

#2380: Biológus hallgató - Akác biztosan hungarikum? 

Tisztelt Biológus hallgató!

 

Köszönöm véleményét!

Felhívom figyelmét, hogy az Ön által linkelt honlap csupán egy elenyésző töredékét tartalmazza a Kárpát-medence közel 300 őshonos fásszárú növényfajának.

A teljes fajjegyzéket 1998 óta folyamatosan  gyűjtöm és frissítem a legfrissebb dendrogeográfiai adatok alapján. A legfrissebb változat megjelent az alábbi műben is:

prof. Bartha Dénes (szerk.): A Sóstói-erdő. 624 o. NYÍRERDŐ Zrt., 2013. Nyíregyháza. (2. melléklet)

Jó böngészést!

Ettől még 'Az akác legyen hungarikum!'

 

Üdvözlettel!

 

a Kezdeményező

a Kárpát-medence őshonos fásszárú növényfajainak támogatója

egy nyírségi erdőmérnök