Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

szőke koala

#797 Re: Re: Re:

2014-02-08 11:10

#791: - Re: Re:

"Egyfelõl anyagiak hiányában az éves telepítés 3_5 ezer hektár közötti, másfelõl szinte egyetlen magántulajdonos sem ültet honos fafajokat, mert egyrészt ezek telepítése drágább, mint az akácé, másrészt hosszabb idõ alatt érik el a vágásérettséget. Igaz, a faértékük lényegesen nagyobb, de a szegény törpetulajdonosok gyorsan akarnak bevételhez jutni, nem az unokáiknak ültetik az erdõt, hanem maguknak. További gond, hogy az ország nagy területein ma már nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet tölgyet telepíteni, mert a talajvíz olyan mélyre süllyedt, hogy az kizárja a természetes fafajokkal történõ erdõsítés lehetõségét. Ahelyett, hogy a vízháztartás javításán fáradoznánk, a kisebb ellenállás irányába haladunk, és akáccal ültetjük be ezeket a területeket, amely egyfelõl kizsarolja a talajt, másfelõl a gyökerein található nitrogéngyûjtõ baktérimokkal jelentõsen növeli annak nitrogéntartalmát. Ennek eredményeként az agresszív nitrogénkedvelõ fajok — bodza, galaj stb — tömegesen jelennek meg, és lehetetlenné teszik más fajok megtelepedését, vagy ha jelen vannak, akkor kiszorítják azokat." www.c3.hu/~levego/9802/980207b.htm

Válaszok


Vendég

#800

2014-02-08 11:30:11

#797: szőke koala

Bocsánat hogy ,idézlek: "szegény törpetulajdonosok"   így vélekednek rólatok:

Már megbocsáss,valószinűsítem,hogy te nem "törpetulajdonos" vagy ha ilyen flegmán fogalmazol. Aki más életébe belepiszkít vagy más kenyerét elvenné,vagy más zsebében kotorászik,ráadásul flegmán és pökhendien viselkedik,az ne nevezze magát sem természetvédőnek,sem szakmailag felkészültnek,ráadásul ne nevezze,minősítse,ne bélyegezze és ne illesse cinikus jelzőkkel a magyar embereket,akik kiállnak az akác mellett.

Elhiheted hogy jóval több ember rendelkezik annyi ismerettel, ha nem többel mint egyes önimádó és igehirdető természetvédő propagandahuszár,hogy meg tudja formálni a véleményét az akácról,továbbá nem mindenki hülye aki nem ért veletek egyet.

Ugyanakkor most Te is kimondod,hogy az őshonos tölgyeknek nincs életre esélyük az akác helyén.    Tehát a kiirtás után  maximum gyepet  tudtok ezeken a helyeken elképzelni.

 

Mondjuk vagy mutassuk?

ifjpalyizoltan

#1216 Kormányrendelet (Re: Re: Re: Re: )

2014-02-10 14:21:05

#797: szőke koala - Re: Re: Re:  

 Tisztelt szőke koala!

 

A 346/2008. Korm. rendelet hatálya kizárólag a települések (központi) belterületeire terjed ki, ahol a jelenlegi szabályozás szerint a kitermelt akácokat valóban nem lehet akáccal újraültetni.

 

A fafaj hungarikummá nyilvánításával vélhetően ez a rendelkezés is meg fog változni.

 

Üdvözlettel!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök