Tiltakozás a kormányzati történelemhamisítás ellen

Quoted post


Vendég

#204

2014-02-02 19:13

NYILATKOZAT

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete örömmel veszi fel a kapcsolatot a „Polgári Mozgalmunk az Igazságért ’Horthy genocídiuma 1941-1944’ Koordinációs Bizottságával”! (Köszönjük a „Polgári Demokratikus Ellenzék” közvetítő munkáját.)

Csatlakozunk a szerbiai, vajdasági, bácskai, bánáti antifasiszták „Polgári nyilatkozat a vajdasági Bácska területén 1941-1944-es népirtás elítéléséről, amely népirtás által a horthysta Magyarország több, mint százezer ártatlan bácskai lakost likvidált” című nyilatkozatához.

Történelmi tényekről, részletekről mindig helye van tudományos egyeztetésnek, vitának, de alapvetően egyetértünk a második világháborúban Horthy-Magyarország megszálló hatóságai és fegyveres erői részéről elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények elítélésével.

Ugyancsak egyetértünk azzal, hogy erőteljesen tiltakoznak az Orbán-rezsim által részben kezdeményezett, részben bátorított, részben megtűrt Horthy-mosdató, Horthy-kultuszt építő szellemi, kulturális, ideológiai irányzat ellen.

A NIT Budapesti Szervezete úgy értékeli a Jugoszláviát hitszegő módon megtámadó, majd a megszállt területeken önkényeskedő magyar állam tevékenységét, hogy szörnyű történelmi hibák vezettek a Bácskában elkövetett bűncselekmény sorozathoz. A Trianon után irredenta stratégiát követő Horthy-Magyarország a szomszédai elleni áskálódásra, gyűlölködésre nevelt egész nemzedékeket. Folyamatosan elhallgatták azokat a tényeket, hogy a trianoni békeszerződés által a Magyar Királyságtól elvett területek igen nagy részén már régóta nem volt magyar többség, és hogy a velünk együtt élő népek nem véletlenül akartak önálló államot alapítva megszabadulni a magyar uralomtól.

Az évtizedeken át hazugságokkal hergelt, illúziókban ringatott magyarok hadserege és a horthysta közigazgatás vezetői azt képzelték, hogy a lakosság Bácskában felszabadítóként üdvözli a bevonulókat. Sokkolóan hatott ezek után, hogy rendkívül erős és a magyar uralom megszüntetéséig, mindvégig kitartó partizán ellenállásba ütköztek.

A magyar katonai-csendőri erők és a hatóságok könyörtelen partizánháborúba sodródtak. A lehető legrosszabb eszközöket választva, a polgári lakosság terrorizálásával igyekeztek megtörni a velük szembeszállókat. A magyar hatalmi szerveket átitatta a hazug „Kárpát-medencei kultúrfölény”-tudat, és emellett az egész Horthy-rezsimet megrohasztó antiszemita gyűlölködés. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Bácska szerb és – nagyrészt magyar identitástudatú – zsidó lakossága számára rémálommá változott a horthysta hatalom berendezkedése.

Tökéletesen érthetőnek tartjuk és helyeseljük ezek után, hogy a szerbiai antifasiszták is kompromisszumok nélkül elutasítják Horthy és rezsimje bármiféle magyarországi mentegetését, rehabilitálási kísérletét.

2014. január 30.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete



Válaszok




Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...