Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

Magas vérnyomás

#177 Észrevétel

2014-02-02 15:40

Tisztelt Mérnök Úr!
Én nem tudom,hogy jól emlékszem-e,de az 1700-as évek második felében hozták az Alföldünkre az akácot,mert a mocsaras,homokos talajon ez a faj jól érezte magát.Talán Tessedik Sámuelnek is van köze hozzá?Ezt szintén nem tudom,de az a bizonyosságom,hogy mocsári,trópusi faj,mert azért a vizet nagyon szereti,és nagyon későn virágzik,amikor már egész magas a napi átlag hőmérséklet.Minden esetre,nagyon jól akklimatizálódott,és jellemző fájává vált Hazánknak és Alföldünknek.Azt én is megerősítem,hogy a román erdészeti törvények tiltják az akác irtását.
A faj,tudatos gazdálkodással semmilyen veszélyt nem jelenthet az őshonos fajokra.Ez véleményem szerint csak a Unió újabb támadása.Azt javaslom a brüsszeli idiótáknak,hogy jöjjenek el hozzám és próbálják meg kivágni a 15akácfánkat.Hadd ne folytassam ezt a gondolat menetet....Ami fontos,képzeljük már el a májust akác illat és méh zsongás nélkül!Nem vagyok méhész,azt tudom,hogy a hárs méz is nagyon nagy érték,de mindenkitől azt hallom,hogy az akác a legjobb.Ezt meghagyom annak aki jobban ért hozzá.Viszont az akác esetleges kiirtása,vagy ezzel kapcsolatos diktátum,nem más mint az ország belügyeibe való nyílt és durva beavatkozás.Hát ennyi,köszönöm,hogy megoszthattam.

Válaszok

ifjpalyizoltan

#217 Az akác termőhelyi igényeiről

2014-02-03 11:03:31

#177: Magas vérnyomás - Észrevétel 

Az akác kifejezetten nem kedveli a tartós többletvízhatás alatt áló termőhelyeket, így a mocsarakat sem. Ezért hazánk szikesein kimondottan ritka fafaj ill. erdőalkotó.

 

A futóhomokok legtöbbjén jól megél, de az alacsony mésztartalmú savanyú homokokat jobban kedveli. Erősen kötött agyagtalajoknál a 10% fölötti, középkötött vályogtalajoknál (pl. feketeföld) a 15% fölötti, laza homoktalajoknál a 20% fölötti karbonátos mésztartalom mellett már sínylődik az akác.

 

Köves-sziklás váztalajon csak ott él meg, ahol gyökérzete a kőzetrepedésekben legalább fél-egy méter mélységbe lehatolhat.

 

A tenyészidőszakban egy hónapnál hosszabb elöntés alá kerülő hullámtereket nem bírja.

 

Tehát az akác termőhelyi lehetőségei is eléggé korlátozottak. Már csak ezért sem kell annyira tartani attól, hogy minden termőhelyen kéretlenül felverődik.

 

Ennyit pontosításként.

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök