Származás nélküli lovakkal is lehessen lovagoltatni

Quoted post

Ismeretlen 111

#99

2013-11-17 17:05

Nagyon sok jófejű,barátságos,és jól lovagolható ismeretlen származású lóval találkoztam már,akik sok emberrel megszerettették a lovaglást, és a kezdeti nehézségeinket is jól viselték. Egy iskolalónak sok mindent el kell viselni ( ez papírtól független). Arról nem beszélve, hogy miért a lovardák járjanak rosszul azért, mert valaki ismeretlen származású lovat tenyésztett( vagy csak lusta volt utána járni,és elintézni a papírt). Sajnos sok olyan teli papíros lóval találkoztam,mellyel nem lehetett dolgozni,még profi lovasnak is feladta a leckét. Ezekre a lovakra ültessünk KEZDŐ lovasokat? Másrészt ahhoz,hogy a zug tenyésztést vissza tudják szorítani, TÖBB, jófejű és a közelben elérhető fedezőménre lenne szükség. Nekem a full teli papíros Wels-A kancámat 400km-t kellene utaztatni, hogy be tudjam fedeztetni...miből? Szerintem sokan így vannak ezzel,ezért inkább a közelben ismeretlen ménnel fedeztetnek.

Válaszok

Ronnja

#101 Re:

2013-11-17 19:00:29

#99: Ismeretlen 111 -

Az állatorvosok zöme vállal inszeminálást is, ez ne legyen kifogás a "tenyésztésben".

Egyetlen ésszerű okot tudnék felhozni, mégpedig, hogy a sok "nem idénbarnult" (főleg) ember a gyerek korban levő csikókat úgy adja már el, hogy vemhes vagy már ellett és újra vemhes. Hihetetlen mennyoségű keverék és tényleg használhatatlan lelkileg sérült és fizikailag már csikó korban elrontott ló van az országunkban. Így az alap ötlet nem volna rossz, de! Ahogy a kutya chippeltetéssel is kudarcot vallottak, ebből sem lesz szerintem semmi. Hiszen pont azok miatt, akiket ki akarnának vonni az észnélküli lótartásból, pont azok fognak a legjobban az ötletgazdák fejére citromozni-hogy stil szerú legyek.

Én kecskékben próbálok utazni, és mellettük van egy hobbi pónink. Kecskék terén is ugyan ez a helyzet, tele az ország a híres parlagival, és rámondják, hogy ilyen-olyan fajtatiszta akármi. Oltári kacagás és ugyanakkor sírógörcs szokott egy-egy ilyen hírdetésnél kerülgetni.

Nem a keverékek ellen vagyok, hanem az észnélküli szaporító egyének ellen tudnék már valami okos ötletet támogatni. Mert az szerintem senkinek sem jó, ha feleslegesen vannak tartva a semmire való/használhatatlan állatok....és akkor a takarmány árakról nem is beszélve.