Az alsós olvasókönyvek se legyenek tartósak

Quoted post


Vendég

#9

2013-05-17 13:12

Tisztelt Mexner Ped.Egyesület!Vidéki ismerőseimtól tudom,hogy több iskola nem kaphatta meg petíciójukat.Jó lenne ,javasolnám,hogy a médiában is adjanak hangot felvetéseiknek,ugyanis a leendő 1.osztályos szülők most nagyon örülnek,hogy ingyenesek lesznek a tankönyvek,de kevésbé fognak örülni annak szeptemberben,hogy nem tudják követni gyermekeik haladását,nem tudnak nekik segíteni,valamint, a kicsik a kemény kötésű könyvek miatt nem fogják elbírni az iskolatáskájukat.Az utánuk következő 1.osztályos gyerekek szülei,pedig azt nem fogják jó néven venni,hogy az évek alatt elhasználódott,koszos könyveket kapják meg ,s mindezek mellé egy frusztrált tanító nénit,akinek meg kellene tanítani a gyerekeket olvasni,(a korai beiskolázások miatt nagyon magas létszámú osztályokban),de nem lesz miből.Ezekről is tájékoztatni kellene a közvéleményt,s lehet,hogy inkább kifizetnék azt az egy olvasókönyvet,hogy elkerüljék a hsználhatatlan "tartós" tankönyvek által okozott kellemetlenségeket.

Válaszok


Vendég

#14 olvasókönyv petíció

2013-05-22 13:57:38

#9: -

Ezt a levelet egyszer elkezdtem megválaszolni, de elszállt közben :(

Kedves Támogató!

Sajnos tudjuk, hogy nem minden iskolába jutott el a petíció híre. A nyilvános adatbázisban eleve nincsennek benne a tagintézmények, csak a központok. Tovább szűkül a kör amiatt, hogy elveszünk a zajban, levélszemétben landolunk sok iskolában. Nem meixneresek, és azt gondolják felületes ránézéssel, hogy nem tartozik rájuk. Biztosan vannak iskolák, ahol a vezetők nem akarják/merik továbbítani a kollégáknak. És van, ahol tudnak ugyan róla, de nem tartják fontosnak, sürgetőnek. Majd csak lesz valahogy, hátha maguktól is eltekintenek ettől az oktatásirányítók, stb. S nem utolsósorban vannak, akik félnek. Sokan, és nem minden alap nélkül :(

A média javaslatod természetesen nekünk is megfordult a fejünkben, de kénytelenek voltunk elvetni. Sajtóból mára csak a két szélsőség maradt. A kormánypárti nem is nagyon akarna nyilvánosságot biztosítani egy kormányzati szándék módosításának, a rendeletben foglaltak visszavonását célzó kezdeményezésünknek. Az ellenzéki sajó biztosan hajlana erre, de a kormányt ez éppen hogy eltántoríthatja a visszalépéstől. (Akkor, csak azért sem!) Maradunk szakmai keretek között. Póbáljuk mozgósítani a civil hálózatainkat, szakmai kapcsolatainkat. Az érveink meggyőzőek, igazából ezeknek önmagukban is elégnek kellene lennie.

Próbálkoztunk még a tankönyvkiadókkal. A TVOT (Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete) aláíró, támogatja a kezdeményezést. A kiadók viszont, nem. Sokat segíthettek volna, hiszen aktív csatornáikon, ügynökhálózatukon keresztül nálunk jóval szélesebb körben és hatékonyabban juttathatták volne el a felhívást az iskolákba. Kezdetben nagyon meg is örültek. Nem csak az üzleti szempontok miatt. Nekik is sok kolléga panaszkodik, ők sem nagyon tudják, hogyan dolgozzák át az olvasókönyveket tartóssá. A szakmai ellenérvek a kiadóknál fókuszálódnak. Volt nagy kiadó, aki kezdetben, hogy ne legyen másodhegedűs, pusztán támogató, már kérte a társkezdeményezői szerpkört is (AP). Végül mindegyik kiadó kihátrált. Ugyan üzleti érdekük is lehetne, de a meglévő piaci pozícióik megtartása fontosabb a szakmai érveknél... De azért szurkolnak nekünk :)

 

Köszönve a támogatást és hozzászólást:

 

csorba józsef