Bocsánat kérés Izraeltől.

Quoted post


Vendég

#26 Re: Re:

2013-03-31 12:39

#23: Péter66

Kedves Péter! Amit ideírok már többször tölésre került, de a Te hozzászólásod miatt ideteszem még egyszer: A kérdés az az, hogy miért kell bocsánatot kérni egy 1948-ban létrejött államtól, egy 1945-ben lezárult esemény miatt? Miért kell emberiességi alapon bocsánatot kérni egy olyan államtól, mely nyíltan származása és vallása miatt üldöz és elpusztít embereket? Egy olyan államtól melynek létrejöttét terrorsta csoportok vívták ki - ez a jelen történettudomány álláspontja, maguk az akkoriak is így jellemzk magukat (Hagaddah, Irgun) Miért kellene nekem harmincas éveim közepén felelősséget viselnem személy szerint, vagy nemzeti hovatartozásom okán egy 70 évvel ezelőtt esemény miatt? Visszautasítom a magyarokat illető kollektív bűnösség elvét és bocsánatkérést várok el. Nem vagyok felelős magánemberként és magyarként sem a Soáért, bár aljas dolognak tartom. Nem fogok bocsánatot kérni ezért és senkinek nem kell leszámítva az akkor élt és tevékenyen résztvevő embereket. A magyar nép döntő többsége nem felelős ezért. A ma élők pedig egyáltalán nem.  Vagyis nincsen a nemzetet egységesen érintő felelősség. Ha ebbe belegondolsz, akkor látni fogod, hogy ezzel az erővel minden nép bocsánatot kérhetne minden más néptől minden nap. Ne menjünk ebbe az irányba. És kérek mindenkit, hogy ne emeljük minden nép fájdalma és tragédiája fölé a zsidó nép fájdalmát és tragédiáját, mert az nem összeegyeztethető a népek egyenlőségével, és az igazsággal. Nevem: Dobozy Máté

Válaszok

békebarát

#30 Re: Re: Re:

2013-04-01 15:33:22

#26: - Re: Re:  

 Kedves Dobozy Máté!

1948 előtt mi volt? Nem volt zsidóság, nem volt Krisztus állama? Menj el egyszer, nézd meg, nem 48-ban alakult! Ben GUrion jóvoltából és harca eredményeképpen a zsidó állam a mai fomájában megalakult. Én jártam ott, ott lettem azzá 8 éve, aki most vagyok. Ott értettem meg a zsidó népet. A vallást nem vettem fel, azt nem könnyű, okom sincs rá, hogy zsidó legyek. Azt, hogy szimpatizánsukká váltam, nem tilthatja meg senki. Te is jól tennéd, ha elmennél egyszer oda, talán nem ordibálnád utána focimeccsen, a hajrá csapatom (FTC, Dózsa, vagy bármi más) helyett azt, hogy mocskos zsidó. Aki ezt ordítja, nem ember, az csak a balhét keresei. Nem a zsidók keresik a bajt, hanem ti, akik a zsidógyűlöletet melegen tartjátok. Volna még sok mondanivalóm, de megint úgy érzem, hogy süket fülekre, antiszemitára akadtam, azoknak meg hiába beszélek.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-04-02 08:00:35


Rajnai Péter

#35 Re: Re: Re:

2013-04-02 08:02:27

#26: - Re: Re:

Kedves Máté!

Először is nem a Zsidóság választotta ki és emelte minden nép fölé magát , hanem Isten. Isten az aki kiválasztotta Ábrahámot és szövetséget kötött vele és neki és az Ő leszármazottjainak adta az ígéret földjét. Ábrahám leszármazottja Jákób, akit maga Isten nevezett el Izraelnek!!  "Nem Jákóbnak mondatik ezután a te neved, hanem Izráelnek; mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél" (1Móz 32:28). (Mózes I. könyve:26:4) És megsokasítom a te magodat mint az ég csillagait, és a te magodnak adom mind ezeket a földeket: és megáldatnak a temagodban a földnek minden nemzetségei;

Sajnos attól függetlenül, hogy érzed vagy nem érzed magyarország kollektív felelősségét, ez attól még létező tény. És igen valóban, minden népnek, bocsánatot kellene kérni azoktól a népektől akik fele ilyen vagy ehhez hasonló bűnöket követtek el.

Itt magyarországon divat lett az emberek között, de még a politikusok között is, hogy kereszténynek nevezzék magukat. Már pedig a kereszténység nem elválasztható a Zsidóságtól. Ha pedig keresztény vagyok akkor Istennek a Beszédének engedelmeskedek. Jézus azt mondta: "Azért, ha a te ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy a te atyádfiának valami panasza van ellened:Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával, és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat." (Máté 5:23-24)

Semmiképpen nem akarok senkit meggyőzni az én álláspontomról, aki aláírja ezt a petíciót az a saját meggyőződéséből teszi. Ha te ezt másképpen gondolod, szíved joga. De ne érezd feladatodnak, hogy ezt a kezdeményezést megkérdőjelezd. Jogod van a véleményedet magadban tartani.

 

Péter66

#61 Re: Re: Re:

2013-04-06 12:41:55

#26: - Re: Re:

Kedves Máté!

Tisztelet mindazoknak, akik névvel írnak. Rendes a beszéded, és jogosak a kérdéseid. Látom, igazi, őszinte érdeklődés vezérel. Sokáig ugyanígy beszéltem, kérdeztem. Sem én, sem a nagyapám nem volt nyilas, sem más ilyen. Semmi közöm a nácikhoz, de nem vagyok zsidó sem. Egy olyan, roppant tehetséges és különleges nemzetnek vagyok a fia, aki leginkább úgy tudja magát meghatározni, a kérdésre, hogy "miért vagy te magyar?", hogy azt mondom:    "azért, mert apám székely, anyám szerb és a felmenőim németek, olaszok, ki tudja még mifélék". Ez itt egy befogadó, vegyes népességű gyönyörű hely. És én szeretem. Éppen ezért kell spirituálisan tisztán tartanunk, ha igazán szeretjük a hazánkat. Ez - többek között - bocsánatkérés által lehetséges. Hogy miért nekünk kell bocsánatot kérni? Valóban nem tűnik logikusnak. Hiszen te és én ártatlanok vagyunk.  Ebben.....                    És itt jön a lényeg!   Krisztus volt a világon az egyetlen ártatlan ember, mégis helyettünk, helyettesítő áldozata által bűnhődött, hogy elnyerje NEKÜNK az Atya bocsánatát! Neki annyi köze sem volt a bűnhöz, mint nekünk a mások felmenői közötti nyilasokhoz. Hát éljünk a lehetőséggel, hogy - ha már tökéletes váltságot, áldozatot, engesztelést nem is, de - Krisztus által mi is bocsánatot kérhetünkazoktól, akiket ez illet. Ez nagy kegyelem, mert mások helyett megtehetjük ily' módon. Akiktől kérjük, és adják, azoknak enyhet ad, nekünk meg tiszta szívet ebben a szörnyűségben. Semmibe sem kerül, csak a büszkeséget kell kicsit félreállítani. Nos?            Ha érdekel a kérdés részletesebben, szívesen folytatom.

Tisztelettel:

Samu-Nagy Péter László

 


Vendég

#107 Re: Re: Re:

2013-04-11 06:25:30

#26: - Re: Re:

Teljesen egyetértek veled - nagyon igazad van!

Varga István Péter

Kaposvár