Kiállunk Bayer Zsolt mellett cigány-ügyben


Vendég

/ #318

2013-01-26 01:26


KANADA SZENT ÉS SÉRTHETETLEN AZ EMBERI JOGOK MEGSÉRTÉSEKOR IS?
Ha mi tennénk ugyanazt, amit velünk tesznek, már támadások kereszttüzében állnánk


Igen súlyos incidensre került sor a budapesti nemzetközi repülőtéren.

Egy 60 éves nyugdíjas nagymama kívánta meglátogatni Magyarországon élő családját, így Kanadában született, évek óta Budapesten dolgozó fiát. A hölgy január 12-én érkezett Torontóból a Liszt Ferenc repülőtérre azzal, hogy fél évet töltsön el hazánkban a családi otthon melegében.

Útja előtt nem kért vízumot az ottawai magyar konzulátuson, mivel a két ország között nincs vízumkényszer.

Miután gépe leszállt a reptéren, a magyar hatóságok azt állították, feketén akar dolgozni és azért jött Magyarországra.

A hölgy egyszerűen nem értette, hogy mit akarnak tőle, mert egy szót nem tudott magyarul. Bűnözőként kezelték, órákon át hallgatták ki, majd megbilincselve (!) elszállították egy fogdába. Fia 3 és fél órán várt a reptéren hiába, amikor anyjától kapott egy telefont, hogy mi történt vele.

A zárkában lévő hölgyért másnap rendőrök mentek, ismét megbilincselték és feltették a közvetkező, Torontóba menő gépre.

Az asszony fia az esetről azonnal értesítette a budapesti kanadai nagykövetséget, amely nyomban felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal.

Másnap az ottawai külügyminisztériumba kérették Pordány László, ottani magyar nagykövetet, hogy megkérdezzék tőle, minek tudható be a magyar hatóságok rendkívül barátságtalan, állampolgárukat emberségében mélyen megalázó lépése, ami példa nélkül álló a két ország 1990 utáni kapcsolatában.

A nagykövet bocsánatot kért az esetért és kijelentette: rendkívül szerencsétlen félreértésről van szó, és mind Martonyi János külügyminisztérium, mind Németh Zsolt külügyi államtitkár ígéretét tudja tolmácsolni, hogy az ügyet alaposan kivizsgálják, a diplomáciai incidensben résztvevőket felelősségre vonják és az eset lezárásáról készült jelentést eljuttatják a kanadai külügyminiszternek.

A baj az, hogy a fenti ügy nem így fejeződött be. És nem is így kezdődött. Nem is a Liszt Ferenc, hanem a torontói Pearson repülőtéren, amikor január 12-én a 60 esztendős magyar hölgy megérkezett Kanadába. Ott tartóztatták le, verték bilincsbe és zsuppolták vissza, ahonnan jött.

Pordány László nagykövetet azonnal értesítették arról, hogy mi történt a magyar állampolgárságú asszonnyal, de hazánk ottawai képviselője sem aznap, sem azóta a füle botját nem mozgatta.

Hogy miért nem? Mert ez nálunk természetes. Mármint az, hogy belénk rúgnak, és mi szótlanul tűrjük. Hiszen csak transzatlanti szövetségesünktől kaptuk a rúgást.

Éppen azon a napon, amikor a hölgyet hazazsuppolták, a kanadai Global TV helyi idő szerint este 10-kor 16X9 című riportműsorát láthatták a nézők A kívülállók (The Outsiders) címen a Torontóban élő magyarországi cigányokról.

A műsor házigazdája, Carolyn Jarvis a felvezetőben úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon hosszú ideje diszkriminációnak kitett romák nagy számban érkeztek menekültkérelmezőként Kanadába. Amit magukkal hoztak, az a bűncselekmények, és a kanadai menekültügyi rendszer kijátszása. A helyszíni riportokat egy torontói lakótelepen, a West Lodge-ban készítették, ahol a műsorvezető szerint több roma él egy tömbben, mint Magyarország kívül bárhol a világon. Az ott megszólaltatott ötgyerekes Kovács család úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon a neonáci erők következmények nélkül terrorizálják a romákat. A rendőrség meg mindezt tűri. Nekik azért kellett távozniuk, mert Magyarországon a legtöbben rasszisták. Miután Kanadába érkeztek, felgyújtották a házukat, ezért most nem is lenne hová visszatérniük.

A műsorban megszólalt Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter, aki kijelentette, bár a romák az EU másik 26 tagállamában is beadhatnák menekültkérelmüket, ezt mégsem teszik, mivel Kanada az egyetlen olyan ország, amely már a menekültkérelem benyújtásától kezdve szociális juttatásokat biztosít számukra.

Most pedig egy figyelmeztetés. E cikket innentől csak azok olvassák, akik el tudják viselni azt, amit egy liberális mintaország liberális kereskedelmi tévéje mutat be arról, amit Gönczöl Katalin kriminológus, az állampolgári jogok volt országgyűlési biztosa, Budapest díszpolgára a Kádár-rendszerben "cigánybűnözésnek" nevezett.

A filmbeli bejátszás során az egyik arra járó kanadai lakótelepi szomszéd, meglátva a kamerákat, magából kikelve panaszkodott az utcán arról, mennyi fejfájást okoznak neki a környéken élő romák. Rengeteg zajjal és szeméttel járnak. "A legrosszabb emberek a világon", mondta. A házban 9 órától kijárási tilalmat rendeltek el, csak a cigányoknak.

A dokumentumfilmben bemutatják azt is, hogy a cigány asszonyok milyen jellegzetes módon követnek el bolti lopásokat. A felvételen látható, amint egy cigány nő eltereli a pénztáros figyelmét, két másik pedig annyi árút rejt hosszú szoknyája alá, amennyit csak tud.

A műsor második blokkjában egy Mikó Tamás nevű cigány szólal meg, aki elmondta, egy cigány család úgy "okosította ki", hogy azzal tarthatja sakkban a bevándorlási hatóságokat, ha úgy nyilatkozik, hogy roma, otthon nincs munkája, és Magyarországon meg akarják ölni.

Az újra megszólaltatott Kenney miniszter elmondta, hogy az országba érkező menekültkérelmezők bizonyos csoportjai esetében egyértelműek a szervezett "utaztatásra" utaló jelek. Így felvilágosítják őket, miként használják ki a kanadai rendszert. Amit alátámaszt, hogy a torontói reptérre érkező ugyanazon géppel olykor több tucatnyi menekültkérelmező száll le egyszerre. Elmondta azt is, hogy tavaly őszi magyarországi, tényfeltáró látogatása meggyőzte arról, vannak ugyan szélsőséges csoportok Magyarországon, azonban nekik nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. Kijelentette azt is, hogy a magyarországi roma közösségnek az általa személyesen is meghallgatott képviselői egyetlen konkrét erőszakos támadást sem tudtak megnevezni az elmúlt évekből. Kiderült szavaiból, hogy 2010-ben huszonháromszor annyi menekült érkezett Magyarországról, mint a világ összes többi országából együttvéve. De nagy részük önként visszavonja menekültkérelmét és hazatér, miután elegendő pénzt sikerül összegyűjtenie.

A műsorban végül bejátszották Ezra Levant ismert torontói személyiség mondását, mely szerint "a rossz cigányokat vissza kell küldeni Magyarországra, de előtte a légi utaskísérőket figyelmeztetni kell arra, hogy az út során ne viseljenek ékszert".

Kanada a fentiek miatt megváltoztatott menekültügyi rendszere értelmében gyorsított eljárásban bírálják el egyes országok állampolgárainak menedékkérelmét 27 "kijelölt származási országból", köztük a Magyarországról érkezetteknek, mert - és most bocsánatot kérünk a következő idézetért a bennünket bíráló nyugati sajtótól, illetőleg az azt az ismert módon tájékoztató budapesti informátoroktól - ezen országokban "tiszteletben tartják az emberi jogokat, az állam ott biztosítja a jogvédelmet". Vagyis Kanada demokratikus flepnit adott nekünk, amelyet netán még az EU-beli "szövetségeseink" előtt is meglobogtathatunk.

Az idén Kanada őshonos népe tüntetni kezdett. Edmonton városában több ezren demonstráltak a kormány ellenük irányuló diszkriminációja miatt. Ontario tartomány északi részében, a Hudson-öböl mentén fekvő Attawapiskatban Theresa Spence indián hölgy éhségsztrájkol.

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberjogi szervezete tavaly december 19-én kiadott jelentése felhívja az ottawai kormányt, hogy tartsa be az őshonos népeinek jogait, beleértve a nem szennyezett ivóvízhez jutását.

Ami a kanadai kormányt illeti, annak figyelmét nyilván elvonja magyar nagymamák megbilincselése vagy az, hogy Miskolcon plakátokat ragasszon ki a helyi cigányság felvilágosítására a megváltozott kanadai bevándorlási helyzetről. Hiszen pénzbe kerül az álmenekültek hazazsuppolása is.

Mindez a nyugati-európai sajtó teljes közönyétől kísérve.

Az álmenekülteket persze nem bilincselik meg, mert tudják, a magyar külügyminisztérium akkor tiltakozna. A Bem rakpart ugyanis rettegne annak következményeitől, hogy bírálnák, amiért nem tiltakozik.

Lovas István