Tárgyalásokat a felsőoktatásért!


Vendég

/ #143 Paradigma váltás jön

2012-12-25 11:22


Paradigmaváltás jön. Hogy új paradigma van a láthatáron, azt nem könnyű felismerni – hiszen az a normál tudomány álláspontjáról nézve gyakran látszik sarlatánságnak.
Például itt van a nyelvtanulás. Maga a Google Translate feszegeti a határokat. Én szívesen vásárolnék egy fejhallgatót, amelynek birtokában kimennék Szabadkára. A hallott szerb beszédet a fordító sztikk lefordítaná. (Jelenleg nincs jelentős szerb nyelvismeretem- elsősorban a szavak nem ismertek számomra.)

Viszont ismerem a szláv nyelvek nyelvtanát. Egész jól el tudnék boldogulni egy ilyen kis sztikk segítségével. Bízom benne, hogy lesz ilyen hamarosan. Micsoda nagy lehetőség a kis nyelveknek.
Nem azt mondom, hogy az angol háttérbe szorul, de egy izgalmas változás lesz. Nagyon sok fiú verbálisan nem tudja magát kifejezni. Holott gondolatilag ott van, őket sújtja a jelenlegi egyetemi ojtatási rendszer.

Az unokaöcsém 25 éves, nem kapja meg a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Azt a néhány száz angol szót, ami a számítógép használatához kell, nagyon jól ismeri. Ilyen szakon is végezne, de nem képes nyelvvizsgát tenni.
Agyban jó, de nem tudja magát kifejezni. Nem kellene ragaszkodni a nyelvvizsgához a diplomák kiadásánál. Kínában sem beszél mindenki angolul folyékonyan.