A választói összefogást támogató nyilatkozat

tökmindegy

/ #374

2012-11-10 00:07

Az alábbiakat találtam a neten, talán nem fog megsértődni az eredeti szerző, ha idemásolom.Itt elég sokan olvashatják...
"Folyamatosan változik a választási törvény, és valahogy sikerül mindig úgy csavarni rajta, hogy az egy újabb lépés legyen a jogok korlátozása felé, az ellehetetlenítsen mindenkit a kormánypártokon kívül. Mivel jó szokásuk mindent akár utolsó pillanatban is átírni, ez még nem végleges, de már maguk az ötletek is jelzik, hogy mennyire tisztességtelen a hozzáállásuk a tisztességes versenyhez.

Most épp a kampány van soron, amelynek a változásait a hvg.hu szedte össze, onnan szemezgetek.


A választási kampány a szavazást megelőző 50. nappal kezdődik, ami azonban nem kompatibilis azzal, hogy a választást – a törvényjavaslat egy másik rendelkezése szerint – 70-90 nappal a szavazás előtt kell kitűzni. Az eltérés azt eredményezi majd, hogy már ki lesz tűzve a választás, de 20-40 napig nem lehet majd hivatalosan kampányolni, amiből szinte biztosan komoly viták lesznek, sok munkát adva a választási bizottságoknak.

A kampányidőszak meghatározásának azért van jelentősége, mert ekkor, a szavazás előtti 50 napban lehet például először plakátot ragasztani, szórólapokat terjeszteni. A kormánypártok a médiatörvény módosításával kimondanák azt is, hogy politikai reklám kizárólag kampányidőszakban, illetve „már elrendelt népszavazással összefüggésben" közölhető. Ez alapján tehát a hivatalos kampány kezdete előtt, például a regisztrációs időszakban, nem lehet majd korteskedni.

Teljesen egyértelmű, hogy a mozgósítás, a minél nagyobb részvétel a kormányt leváltani akarók elemi érdeke, nem véletlen, hogy először a továbbra is totálisan megindokolhatatlan, és ügyesen megnehezített regisztrációval próbálták meg elijeszteni az embereket a választásokon való részvételtől, most meg az eszközt is el kívánják venni tőlük, hogy másokat esetleg meggyőzhessenek arról, hogy milyen fontos az, hogy kezükbe vegyék a sorsukat, és hogy csak azért is gyűrjék át magukat az alapvető joguk gyakorlásához vezető, újonnan felállított akadálypályán:

A csütörtökön elfogadott módosítók miatt előállhat olyan helyzet, hogy sokan nem is tudnak majd arról, hogy regisztrálniuk kellene. Egy vezető fideszes politikus korábban a hvg.hu-nak azt mondta: az önkormányzatok nyomására vetették el azt a múlt héten még megszavazott ötletet, hogy a polgármesteri hivatalok munkatársai mindenkit személyesen felkeressenek, és tájékoztassanak a regisztrációról.

Az egyik módosító indítvány értelmében a Nemzeti Választási Irodának sem kell a feliratkozási időszak kezdete előtt, 2013 augusztusában levelet küldenie minden választásra jogosultnak. Ehelyett csak annyi maradt a szövegben, hogy „megfelelő időben és módon" tájékoztatni kell a választópolgárokat. A homályos megfogalmazás alapján akár néhány kormányzati újsághirdetéssel is le lehetne tudni a tájékoztatást. A pártok viszont valószínűleg nem jelentethetnek meg regisztrációra buzdító hirdetéseket, hiszen az kampány lenne a hivatalos kampány előtt.

Persze van rá egy húszasom, hogy minden felület tele lesz a kampányidőszak előtt is "kormányinformációval", vagyis csúsztatásokkal teli kormányzati sikerpropagandával, és bizton lehet majd számítani "független sajtótermékekre" is, amelyek egyetlen célja a karaktergyilkosság lesz, Bajnaival és társaival a célkeresztben, a'la Magyar Vizsla, lévén, hogy ezek nem számítanak majd kampányanyagnak.

És ami a legszebb: ebből is sikerült kihozni azt, hogy anyagilag megint csak a Simicska Baráti Kör jöjjön csak ki jól, hisz az internetes lapokból és a kertévékből ki lett tiltva a politikai kampány, tehát marad a köztévé meg az óriásplakát (a nyomtatott sajtó szerepe egyre kisebb, és annak egy része is az ő kezükben van).

Az internetes tilalom külön pikáns: Ha én írok egy posztot arról egy év múlva, hogy tessék elmenni regisztrálni, mert le kell váltani a kormányt, az bújtatott politikai reklámnak számít majd? Ha ezt a posztot esetleg kirakja az Index címlapra, akkor nem csak én üthetem meg a bokámat, hanem ők is?

Marad, tehát a személyes megkeresés, az ajtótól ajtóig kampány, amiben persze a FIDESZ-nek van a legnagyobb gyakorlata, és nekik van hozzá a legkiépítettebb infrastruktúrájuk is (Kubatov lista, hogy mást ne mondjak), szemben az épphogy csak formálódó ellenzékkel. Nem lehet hát azt mondani, hogy egy kicsit is szívbajosak voltak a fiúk, amikor arról volt szó, hogy lejtsen -e a pálya, és hogy merre fele.

Önmérsékletnek, demokráciának itt már a látszatára is egyre kevésbé adnak, de hacsak el nem jutnak odáig, hogy nemes egyszerűséggel betiltsák az ellenzéki pártokat vagy magát a választást, akkor ez is csak egy lépés számukra a lejtőn, amely egyre meredekebben vezet a bukásuk felé."

Köszönet az eredeti szerzőnek

 

Közben már utána néztem a parlament honlapján, akit érdekel, megnézheti a törvénytervezetet, a feliratkozási időszak, új választási névjegyzék a 80.§ körül kezdődik:

http://www.parlament.hu/irom39/08405/08405.pdf