Mondj nemet a sorkötelezettség visszaállítására!


Vendég

/ #563 Re: Re:

2012-01-01 22:09

#562: - Re:

Van igazság abban, amit mondasz, és nem is vitatkoznék, veled, csupán néhány apró momentumot érintenék!

Egy pillanatig sem állítom, hogy nagyjaink között nem lett volna jónéhány széthúzást, önbukást okozó személy..Sokan a széthúzást , a pártoskodást már-már magyar nemzeti jellemvonásként tartják számon.Van is benne valami...(vegyük csak napjainkat) Aztán , hogy ez most valóban valamiféle magyar átok, istenverése, vagy csupán a mindenkori  vezetőink  politikai ostobasága, azt ki-ki ítélje meg , ahogy akarja!(én az utóbbi irányába hajlok)

Szóval! Az igazsághoz hozzátartozik az is,(az általad írottakon túl, amivel nagyjából egyetértek), hogy a Lotharingiai Károly vezette nemzetközi haderő sikeres  működéséhez az anyagi feltételeket, az erődítési munkák végzésének, a szállítási kapacitásnak(lovak, szekerek) és a rengeteg sok emberi és állati fejadag előteremtésének(porció), a katonák téli szállásolásának és eltartásának terheit  mind-mind az egyszerű magyar nép(szándékosan nem írok nemzetet, mert az akkoriban mást jelentett) viselte sok-sok millió akkori forint értékben.Pedig a jobbágyságot és a városi polgárságot  hosszú évtizedek óta sanyargatta gyilkolta, rabolta több oldal is...(igen, gyakran még a sajátjai is)...Abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy ez nem kis áldozat egy 150 éve rendes termelést nem folytató, gyakorlatilag hadszíntér  országtól.. Aztán, az sem tagadható, bár nem egyértelmű a szakértők állásfoglalása, hogy pontosan mekkora létszámban, de a nemzetközi haderőben kb. 10 000 főnyi magyar kontingens is részt vett..és nem is kímélték őket(lsd: pld. Fiath János és a magyar hajdúk esetét  1686-ban a Budán, a Víziváros esztelen ostromakor....)Tehát az effektív küzdelemből is kivették a részüket a magyarok..(nem ritkán a császári hadvezetés általános elégedettségére, bár a felszereltségük színvonala jócskán elmaradt a nyugati seregekétől)

Valóban az a hír járja, hogy a nagykán halála miatt fordultak vissza és vonultak ki a mongolok(és ez igaz is lehet), de mindez nem változtat azon a tényen, hogy gyakorlatilag az osztrák herceg (Frigyes) jelentéktelen csapatán kívül (akik rövid idő múlva haza is mentek, még Muhi előtt) senki az akkori Európából a füle botját sem mozdította  értünk!(ja , a pápa talán megígérte, hogy misézik értünk)(és nem csak nekünk nem segítettek, de a lengyeleknek és a cseheknek sem, akik szintén megkínlódtak a tatárokkal)...

 

Ami II.Lajost illeti, nem hiszem, hogy a "Jagellósága" miatt hagyta veszni Szapolyai....Inkább politikai számítást, szimpla hatalomvágyat sejtek a háttérben...Vannak feljegyzések arról is, hogy Szapolyai öccse , György  tette el láb alól a királyt később a menekülés közben Dunaszekcső közelében...Akkoriban ez meglehetősen közszájon forgó pletyka  volt..

Az egész "királyhalál" ügy a mai napig homályba borul, csak feltételezések vannak... és bizonytalanság... még Mária királyné viselkedése is érthetetlen..Gyakorlatilag nem volt kíváncsi a férje sorsára...

 

A nemesi pártoskodás és érdekütközések bonyolult szövevényében a korabeli résztvevők sem tudtak eligazodni....Vegyük mondjuk a Híres Török Bálint esetét...Hányszor állt egyik, vagy másik oldalon?! Ez a nemesi viselkedés nem lehet mérvadó, egyéni érdekek  és a feudális viszonyok által vezéreltnek mondható..Kevés főnemes volt aránylag a "haza " ügye iránt teljesen elkötelezett, mint mondjuk a Zrínyiek, Nádasdyak, Batthyányok, vagy a "nem is magyar" Frangepánok..

 

Ami Kossuth-ot illeti, a magam részéről soha nem tartottam akkora államférfinak(természetesen a valódi  érdemeit nem  elvitatva), mint ahogy idehaza szokás ünnepelni. Igazat adok neked, mert aljas dolog az, hogy politikusként vezetek egy országot, fellelkesítem a népet, ellenállásra buzdítom, aztán meg ha jön a vész, a túlerő, a "lovak közé vetve a gyeplőt" lelépek az elsők közt külföldre, árulással vádolva azt a tisztességes katonát, aki a helyén maradt, és az ellenállás értelmetlenségét belátva megmentette több tízezer katonája életét egy a lehetőségekhez mérten tisztességes fegyverletétellel!(nem az osztrákok előtt)

Be kell látni, nem volt más ésszerű megoldás!

Meg is kapta érte a jutalmát szegény Görgey...Több évtizedes megbélyegzés..megalázás...(útépítő munkásként is dolgozott a későbbiekben...), Generációk szemében árulóként tüntették fel.

Kossuth pedig járta a világot, és "szervezte az ellenállást".....Azt hiszem, az Ő  és Görgey megítélésében nincs vitánk!

 

Hogy megérdemeljük-e a nyugat megbecsülését?? Mindenképpen igen! Mindettől függetlenül , bár jó ideje kis ország vagyunk, a nemzetközi politikában gyakorlatilag súlytalanok, nem lehet érezni, hogy különösebben oda lennének értünk a nyugatiak, vagy hogy  olyan nagyon megbecsülnének...Persze ebben biztosan mi is hibásak vagyunk valahol..

De akkor is...

Továbbra is azt állítom, hogy a modern világban, amiben élünk, egyetlen amerikai, angol, francia, vagy német katona sem fog meghalni azért, hogy a mi függetlenségünket, szabadságunkat , vagy bármi csak nekünk fontos, számukra érdektelen  értéket megvédjen(ha csak az említett nemzetek saját jól felfogott politikai érdeke úgy nem kívánja)!!!

Egyébként ne hidd, nem vagyok mániákus nemzetimádó, vagy megrögzött nyugatgyűlölő...Nem...Közel sem...Csak ezekben a dolgokban így gondolkodom....

Persze a mi történelmünk olyan sokszínű és bonyolult viszonyokkal terhelt, hogy abban nehéz "igazságot tenni"...Sokféle nézőpont létezhet!