IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Innovátor

/ #170 Re:

2011-12-22 20:29

#164: Bodza -

Ha mindenki otthon szülne? Borzasztó lenne! – Éppen úgy az önrendelkezési jog korlátozását jelentené, ha azokat is otthonszülésre kényszerítenénk, akik a kórházban érzik biztonságban magukat, mint ahogy az, ha a kórházba kényszerítjük azokat, akik otthon érzik magukat biztonságban. Mindkét kényszerhelyzet bizonyítottan növeli a komplikációk számát, és fokozottan veszélyezteti a szülő nő és születő baba egészségét és életét. Vagyis a tervezett (azaz körültekintő, egyéni tájékozódást követő felelősségteljes mérlegelés alapján választott) otthonszülések ragyogó statisztikái egyből leromlanának.

Akik a választás szabadságáért küzdenek, azok nem az otthonszülést magát propagálják, hanem azt, hogy a nők úgy és ott és azzal/azokkal szülhessenek, ahogy és ahol, és akivel/akikkel a legbiztonságosabb a számukra. Ehhez szükségesek azok a szakemberek, akik a saját út megtalálásában is támogatni tudják a nőket, párokat, családokat, és az útjukon felelősséggel kísérni is képesek őket. „Szülés bölcsen, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával” – fogalmazza Ági. (Mert szerinte fogalmazni is „pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”.)

Ehhez persze olyan feltételrendszerre lenne szükség, aminek középpontjában a bábaképzés áll (nem a betegségügyi intézmények, hanem a független bábaság, vagy a holisztikus bábaság, vagy a paramedikális bábaság „rendje szerint”). Ez pedig egy olyan szemléletváltást feltételez, ami az akadémikus orvosi modell szerinti szülésvezetést és a bábák otthoni szüléskísérését nem szembeállítja egymással, hanem egy olyan ellátórendszer két lehetsége pontjának tekinti, amelyben több párhuzamos modell is létezik. Hogy milyenek? Olyan eltérő, de egyaránt magas biztonsági mutatóval dolgozó saját protokollal rendelkező praxisok, amelyekbe belefér a bábai modellnek az alkalmazása a szülőszobán, vagy az ambuláns szülés kórházban, vagy a születésházak elterjedése, független bábapraxisok és a köréjük szerveződő bábakörök – vagyis a jó és rossz, helyes és helytelen, otthon vagy kórházban helyett a minőség és milyenség szempontjai alapján differenciál: Otthon? De hogyan? Miért? És ha... Kórházaban? De melyikben? Hogyan? Kivel?

Ági a szülés szabadságáért, és nem az otthonszülés propagálásáért küzd. Kétségtelen, hogy a tűzszerészek egzisztenciáját már magában az a lehetőség is veszélyezteti, ha valahogy kiderül, hogy a szülő nő mégsem egy időzített bomba...