Gén-etika; Az ingyenes magzati szűrővizsgálatokért

BTJ

/ #57 Kockázatos-e a genetikai adat ismerete

2017-02-01 12:25

A genetikai vizsgálat eredmènye nem csak azé, akitől a minta származik. Kihat az egész családra, generációk életét befolyásolhatja. Nem az a kérdés, hogy ismerhettem-e babám genetikai kódját, esetleges zavarát, hanem az, mennyire vagyok felkészült dönteni a sorsáról. Ehhez a tudáshoz nagy összefogásra van szükség mind a klinikusok, genetikusok, egyéb szakemberek és mind a páciensek, családok, és a társadalom részérôl. A média is keveset foglalkozik az árnyoldallal. 

Aki a Tajgetoszt említi, nincs tisztában azzal, hogy a környezeti ártalmaknak milyen óriási szerepe van a genetikai mutációk kialakulásában. Lehetsz makkegészséges, élhetsz hihetetlenül egészségesen, de ha olyan helyen dolgozol vagy laksz, ahol általad nem ismert veszélyes anyagok mérgeznek meg, aminek a hatása esetleg csak az unokádban jelenik meg ritka kórképként, akkor őt vajon Tajgetoszra küldenéd-e? És ha valakinek a családodban időskori ritka daganata vagy egyéb addig fel nem ismert betegsége alakul ki? Ő élni akar, de a család Tajgetoszravítéli, akkor mi is van? Japánban az öregekre batyut kötöttek és elküldték meghalni anno. Van jó példa is: Dániában költ a kormányzat legtöbbet a megelőző vizsgálatokra, beleèrtve a genetikai labort is. A horvátok fél év alatt megszervezték a genetikai szűrést 1,5 éve.

Tehát nem játsszhatunk ógörög isteneket. Azèrt kell tisztában lenni egy genetikai betegséggel, hogy a beteg és utódnemzedéke tudatosabban éljen, tudja milyen károsító hatàsoktól tartsa magát távol (pl. abbahagyom a dohányzást, mert minden felmenőmet a rák vitte el), aztán hogy mivel gyógyítsák (ma már a fejlett terápiàs gyógyszereket fejleszti a gyógyszeripar és nem a fájdalomcsillapítókat!) és a többi.

vitakészen várom a kommenteket, Becskeházi-Tar Judit