Nyílt levél a döntéshozókhoz! - Köszönöm a Probstner János


Vendég

/ #7

2011-11-18 15:43

A nemzetközi pénzügyi szervezetek olyan mértékű gazdasági eszközökkel vívott háborút vív Magyarország ellen, amely lépésről lépésre kényszerít bennünket megadásra. A kezdettől legerősebb támadás a legérzékenyebb oldalról, a saját kultúra anyagi ellehetetlenítésében érhető tetten. Az önkormányzati alapítású, helyi kezdeményezésen alapuló nemzetközi jelentőségű kulturális alkotóközpontok, szellemi centrumok vannak a legnagyobb veszélyben. Az alapítók az általuk nyújtott korábbi támogatás forrásainak elapadása miatt, nem egyszer kényszerülnek abba a védekező pozícióba, miszerint "a szóban forgó létesítmény fenntartása nem tartozik kötelező feladataink közé, magunk hoztuk létre, senki sem kérheti számon felettes állami szervek részéről ezek sorsát". A Nemzetközi Kerámia Stúdió, a Nemzetközi Tűzzománc Művészeti Alkotótelep, - hogy csak az általam közelebbről is ismert, vizuális művészeti területet érintsem, - de hasonló a cipőben járó, Dunaújváros alapította Kortárs Művészeti Intézet helyzetét is ide véve, tulajdonképpen a működést veszélyeztető intézkedések kereszttüzébe kerültek.
Olyan intézmények működése kerül így veszélybe, amelyek hosszú évtizedeken át építették fel infrastruktúrájukat, nemzetközileg is jelentős gyűjteményüket. Olyan intézmények, amelyek léte Nemzeti Vagyont jelent. Messze nagyobb jelentőséggel, semhogy az alapító provincia gazdasági ellehetetlenülésének rendeltessenek alá.
Amellett, hogy az alapító Önkormányzatoknak fel kell ismernie, hogy édes gyermekeik léte mindenek felett immár kötelezi őket, a petíció egyik legfontosabb eredményeként értékelnénk, ha az egyébként szűkülő pályázati lehetőségeken és saját bevételeiken túl újabb, biztosabb forrásokhoz juthatnának. Megőrizve nevezett kulturális intézményeink kivívott szakmai szuverenitását.

ifj Koffán Károly
Elnök
Képzőművészek, Iparművészek
és Művészeti Dolgozók Szakszervezete