Önkormányzati támogatást szeretnénk a mosható pelenkához


Vendég

/ #24

2016-04-29 12:57

Nos a támogatásra azért van szükség, mert a mosható pelenka az első alkalommal bizony sokba kerül. Egyszerre kell megvásárolni a következő 3 év összes pelenkáját. Igaz, hogy feléből kijön, mint az eldobható, de akkor is egyszeri nagy összegű kiadás. A támogatás nem csak úgy lehetséges, hogy pénzt adnak. Lehetséges úgyis hogy kamatmentes hitelt bitosítanak az anyukának, hogy megvehesse, és spórolni tudjon, és a spórolt pénzből visszafizetheti a kölcsönt.

Észre lehetne venni, hogy a közösség is profitál abból, ha minél kevesebb szemetet gyártunk. Nem lesz szükség annyi kommunális hulladék lerakóra, amit pl a közösség finanszíroz. 

Egyetlen kisgyermek heti egy teljes kuka (40 l) koszos pelenkát hoz létre. ha van egy 10 000-es kis városka és ott él 100-200 pelenkás gyermek, akkor ez 21-56 köbméter kommunális hulladék egy héten. Ennek a kezelése komoly kiadás az önkormányzatok számára, még komolyabb környezeti terhelés a közösség számára. 

Nem beszélve a számos illegálisan az erdőkbe vagy külterületekre szétszórt hulladékról. Ha nincs koszos eldobható pelenka, akkor nem is fogja senki úton útfélen eldobni. Láttam már parkoló melett az erdő szélen szétdobált koszos pelenkát. Vajon mi lesz a sorsa? 

A másik gazdasági haszna a mosható pelenkának az, hogy egészségesebb. Egy egészségesebb gyermek pedig kevesebb kiadás az egészségbiztosítónak. Kevesebb támogatott babápolószerre van szükség. Pl popsikrém egyáltalán nem kell. Kevesebbet jár orvoshoz a kismama, mert nincsenek kiütések. Sokkal kisebb a mosható pelenkások között a csípőprobléma, így szakorvosi ellátás is kevesebb kell. A nemzőképességre is hatása van kisfiú babák esetén. Így felnőtt korban majd megspórolható a lombik program és hasonlók.