Hozzák vissza a Csontváry képeket Pécsre!

Elszármazott

/ #22 A szobok fővárosa

2015-11-25 22:37

Nem szokásom beszélni róla, mert szégyenlem és hovatovább megtagadnám: Pécs a szülővárosom; 1972-ig laktam itt, azóta csak vissza-vissza nézek - fokozódó kétségbeeséssel ésd undorral. Pécs, ez a pisze sznob , soha nem becsülte érdemes fiait, de az utóbbi negyed században egészen alávaló módon veszi semmibe saját kultúráját, örökségét. Immár letarolva a nyomok, egy archeológus se találja okát s nyomát annak, hogy mi tette Pécset a trianoni maradvány egyik legprominensebb városává.

Egyáltalán nem hiszem azt, hogy Csontvárynak itt a helye. (Miért? Mert ha itt van lezárva a közönség elől, akkor legalább nem lopkodják szét? - Csak hát ahhoz olyan raktár kéne, amiben nem pusztul. Martyn Ferenc örökségével  mi lett? Kihalászták már a penészes pincemélyről, ahol Európa kultúrális fővárosának cézárjai méltónak találták elhelyezni? Egy-két képet életmű helyett kirakni - no, hát ilyet Pécs tud csak igazán! Legfőképp meg: semmit se kirakni...)

Ezt a peticiót is kik írják alá? Jórészt pestiek, meg mindenhonnan az országból. A nevezetes pécsi tüke hallgat és eszik. No, meg büszke magára.

Mégis fájna, a fővárosi megalomán kultúrrongyrázás megaprojektjeiben semmisülne meg a Csontváry teljes, és nem a pécsi kiállítóhelyen (ahol annyi minden más kultúrális emlék is semmivé lett immár).