Tiltakozunk az EMMI "menza rendelete" ellen!


Vendég

/ #9

2015-10-15 10:22

Bár nincs iskolás korú gyermekem, mégis lenne a dologhoz egy-két gondolatom és alá is fogom írni.

Az első mindjárt az lenne, hogy ahány féle sót lehet kapni az üzletekben, annyi féle a sózó ereje, van amiből 3 kanállal lehet elérni azt az ízhatást, mint egy másikból egy csipettel. Ezért elég nagy baromságnak tartom súlyra tenni egy ételbe a sót. A só egy másik nagyon fontos funkciója a további ízek felerősítése, így a sótlan étel emelett még íztelen is. 

A második dolog pedig a rendszertelen evés kérdése: Ha a gyerekek nem eszik meg az ebédet, alig esznek egész nap, kirámolják a hűtőt este otthon, ez a felnőttkori elhízás és 2-es típusú diabétesz előszobája. 

Ami a zsír kérdést illeti, ma már erről a tudománynak sem egységes az álláspontja, az egészséghez pedig a szervezetnek szüksége van zsírban oldódó vitaminokra, főleg egy fejlődő szervezet esetében. Inkább a margarint és egyéb hidrogénezett növényi olajokat kéne kerülni.

Az étkezésnek ideális arányban kell tartalmaznia fehérjét, zsírt és szénhidrátot, csak ennek a minősége nem mindegy. Egy pohár joghurt és egy zsemle, főleg ha fehérlisztből készült, nem igazán ideális étkezés. Főleg, hogy a gyerekek egy része a tehéntej laktóz tartalmára érzékeny. Tízóraira, uzsonnára akár valami gyümölcs sokkal egészségesebb lenne számukra.