Együtt a Budai Campusért!


Vendég

/ #15

2015-09-07 10:54

Dr. Tóth Magdolna és Dr. Lakner Zoltán professzoroknak

Kedveseim,
nagyon jó a fenti (az "emberminiszternek" címzett) levél, azonban egy-két fontos tényről nem tesz említést.
A felsőoktatás átszervezésére irányuló összes felülről kezdeményezett, az érintett intézmények javaslatait és véleményét figyelmen kívül hagyott eddigi döntés csúfosan megbukott. Ezért kell most a SZIE-ből kimenteni, és újból önállóvá tenni - nagyon helyesen - az Állatorvostudományi Egyetemet, az elfuserált Nyugat-Magyarországi Egyetemből (évekig oktattam ott) visszaállítani az Erdészeti és Faipari Egyetemet, a földrajzilag közeli, de teljesen más profilú Széchenyi Egyetemből újból önállósítani a Mosonmagyaróvári egyetemi kart, amely Magyarország elsőként agráregyetemként (akadémiaként) létrehozott agráregyeteme volt, és évekig kínlódott a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem, majd a Pannon Agrártudományi Egyetem egyik távoli karaként. Működésképtelen volt a keszthelyi és a kaposvári intézmények fúziója is.
[Hasonlóan önfejű, bukásra ítélt hiba a kimagasló infrastruktúrát teremtett, rendkívül hatékonyan működött gyöngyösi Pázmány Péter Főiskola tudatos tönkretétele is, amelyet előbb a távoli Debreceni Egyetemhez integráltak, majd annak működésképtelensége miatt most az Egri Főiskolához, amellyel csaknem egybe esik a beiskolázási területe, de teljesen más a profilja.]
Vagyis: a látszólagos felsőoktatási integráció minden más esetben is csúfosan megbukott, a központtól távoli intézmények rovására.
A Kertészeti Egyetem Budai Arborétuma óriási eszmei és anyagi értékkel bír (ez számszerűsíthető!!!), amiben rengeteg egyéni adomány és hallgatók ezreinek személyes munkája is testet ölt. Ingatlancélú hasznosítása jelképesen olyan bűncselekmény lenne, mint a Nemzeti Galéria gyűjteményeinek tudatos felgyújtása.
A magyar agrárium tönkretételére irányuló kormányzati erőfeszítések idején a szántóföldi növénytermesztés kivételével szinte minden egyéb terület súlyos és tartós válságba süllyed, az oligarcháknak kijelölt személyek földéhségének kielégítése okán. A kis földterületen gazdálkodók számára nem nagyon lesz más megélhetési lehetőség, mint a kertészeti termesztés, valamint a hozzá kapcsolódó tevékenységek, amelyeket a volt KÉE oktatási és kutatási szinten egyaránt magas szinten oktatott.

Noha most már nagyon sok helyen folyik felsőfokú kertészképzés, azok szakmai minősége meg sem közelíti a volt KÉE színvonalát (amit auditorként is módom volt megismerni).


Üdvözlettel
Dr. Lányi Gábor