Lukács Lajost a Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának!

nyílt levél a KLIK-nek

/ #24 KLIK-nek a mai napon írásos kérdést tettünk fel

2015-07-31 10:09

 

Nyílt levél a KLIK-nek!

Tisztelt Hanesz József Elnök Úr! Tisztelt Györgyiné Dr. Koncz Judit, Tankerületi Igazgató Asszony!  

Kecskemét mindig arra törekedett, hogy tanuló ifjúsága óvó környezetben, nyugalmas légkörben és magas szakmai szint biztosítása mellett fejlődhessen. Az elmúlt egy évben korábban nem tapasztalt negatív események árnyékolják be Kecskemét város jó hírnevű oktatását. Újabban sajnos nemcsak a tanulók eredményeiről szólnak a hírek. Egymást érték az egyes kecskeméti oktatási intézményekben történt vezetői kinevezésekkel kapcsolatos botrányok. Három városi intézményben, egy alapfokú és két középfokú iskolában merültek fel problémák.  

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetői beosztásának ellátására kiírt pályázatot annak ellenére eredménytelennek minősítették, hogy egyedül a korábbi intézményvezető, Dr. Lukács Lajos nyújtott be pályázatot. Az elutasítás indoklását hiába vártuk, várjuk a mai napig. Teljesen érthető, hogy a hír hallatán az intézményért aggódó szülők és tanulók békés demonstrációt tartottak. Önök továbbra is korrekt válaszokkal tartoznak az érintett tanulóknak, szüleiknek és a tantestület tagjainak.  

Méltatlan eseményekre került sor a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája tagintézmény-vezetői (magasabb vezetői) pozíciójára beérkezett pályázatok kapcsán is. A tavalyi évben annak ellenére kívánták kinevezni Polyák Márta Antóniát az intézmény élére, hogy a törvény által előírt végzettséggel nem rendelkezett. A szakmaiság védelmében az esetből országos ügy lett, aminek hatására a pályázó visszalépett. Eddig két alkalommal írtak ki pályázatot, amelyre négy fő pályázott, de mindkét alkalom eredménytelennek bizonyult. Ha az elvileg sorra kerülő újabb vezetői választás sem lesz eredményes, akkor elmondhatjuk, hogy két teljes tanéven keresztül nincs gazdája, irányítója az intézmények.

Egy szinte száz százalékban hátrányos helyzetű roma gyerekek előbbre jutását segítő iskola esetében ez valóságos bűn. Az érintett intézményben az átlagosnál sokkal gyakoribb a magatartásbeli, a tanulásbeli probléma, mint a város többi oktatási intézményében. Az Országos Kompetenciamérésen az iskola mélyen az országos átlag alatt szerepel. A kirívó nehézségek gyors, körültekintő és határozott cselekvést kívánnak a fenntartó részéről. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 131/2015.(V.28.) - minden frakció által támogatott 20 igen, 2 nem szavazattal - határozatával a tagintézmény-vezetői (magasabb vezetői) beosztás ellátására beérkezett pályázatok véleményezéseként a törvényi előírásoknak mindenben megfelelt pályázót, Plichta Ildikót támogatta legutóbbi ülésén.     

Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskoláját már tavaly át kellett volna vennie a Földművelésügyi Minisztériumnak, a mezőgazdasági szakképző intézmények ugyanis nem kerültek a KLIK hatáskörébe. Ez azonban elmaradt, ezért az iskola engedélyt sem kapott rendes osztályok indítására, csak ún. ágazati érettségiző osztályt indíthattak. A három éves szakképzőre nyolcadik osztályosokat már nem vehettek fel. Erre a képzésre a múlt év elején jelentkeztek tanulók, de elutasították őket. A bizonytalanság mellett mindez a tanulói létszám csökkenésével járt, ez pedig pedagógusok elbocsátásával, leépítésekkel is fenyeget.

A 202/2012. (VII.27) Korm. rendelet szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladatai között szerepel az intézmények működtetése és a személyi feltételeknek a biztosítása. A kecskeméti oktatási intézmények oktatói, a kecskeméti szülők és a tanulók, a kecskeméti közvélemény megnyugtató válaszokat vár a fenti ügyekben. Joggal elvárható, és közös helyi érdek a tanulók fejlődését szolgáló szakmai munka nyugodt környezetének, magas színvonalának biztosítása.  

A fentiekre tekintettel, kérjük, adjanak egyértelmű választ következő kérdéseinkre.

1.) A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetői posztjára kiírt pályázat eredménytelenségének mi az indoka? Sor kerül-e a közeljövőben újabb pályázat kiírására? Ha igen, ez mikor várható? A kialakult nem kívánatos körülmények között biztosítható-e a zökkenőmentes szeptemberi iskolakezdés Kecskemét egyik legsikeresebb gimnáziumában?

2.) Mi az indoka, hogy a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolának nincs vezetője? Mi a célja a KLIK-nek a Kecskeméti Tóth László Általános Iskolával? Az intézmény két éve csak egy osztályt (12-18 fővel) tud indítani. Ha ez a tendencia, akkor jövőre már egy osztályra való gyermek sem lesz, amely az iskola elsorvasztását jelenti, illetve pedagógusok elbocsátásával, leépítésekkel járhat. Terveznek elbocsátásokat és leépítést? Ha az iskola bezár, mi lesz az épületegyüttessel? Magánkézbe kívánják adni?  

Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük.  

Tisztelettel,  

Falusi Norbert kecskeméti önkormányzati képviselő                                                                     

Ikotity István országgyűlési képviselő, LMP