Az ukrán háború ellen

Másként emlékező, másként gondolkodó

/ #172

2014-08-01 06:47

Nekem viszont nincs ambivalens érzésem.

1. Ukrajna Függetlensége kikiáltása után annak megerősítése érdekében népszavazást rendeltek el . Részvételi arány: 84,18%
2. Ezen a népszavazáson a Kárpátalja népe arról is szavazhatott, akar-e területi önállóságot, azaz akar-e AUTONÓMIÁT.
3. Leónyid Kravcsuk, a Legfelsőbb Tanács elnöke NYOMÁSÁRA - ezt nyilván mint "demokratikusan gondolkodó" ukrán vezetőként tette - az AUTONÓMIA SZÓT az utolsó pillanatban „különleges önkormányzati közigazgatási terület”-re változtatták.
4. Ezen a népszavazáson Kárpátalja népe erre a kérdésre is igen magas arányban igen-nel szavazott. 78% volt az IGEN szavazatok aránya.
5. A NÉPSZAVAZÁS IDŐPONTJA: 1991. december 1.

6. Mit tett az akkori magyar kormányzat? A népszavazás eredményének hírére és dacára kb. egy hét múlva az ukrán - magyar alapszerződés szövegét elfogadta. Majd a következő évben az országgyűléssel megszavaztatta. (Ez évben volt "szerencsém" Munkácson járni. A kárpátaljaiak kétségbeesettek voltak: a magyar kormány cserben hagyta őket; a magyar kormány és annak miniszterelnöke elárulta őket; két út állt - szerintük - előttük: vagy a nyugatra való kivándorlás, vagy a csendes elmúlás. Bocsánat a hangulati kitérőért..)
7. Számoljunk egy kicsit!
84,18 %-os átlagos részvételi arányt véve alapul, a 78% igen szavazat Kárpátalja lakosainak hány %-át teszi ki?
A 65,66%-át!
Mi következik ebből?
Nem az-e, hogy nemcsak a magyarok, hanem más nemzetiségűek sem szerettek volna Ukrajnához tartozni?!
8. Ez a kérdés régóta már nemcsak a mindenkori magyar kormányzatok feladata - amit ők sorozatos óvatoskodások, felületességek, felelőtlenségek miatt nem teljesítettek vagy elbaltáztak - hanem EMBERJOGI kérdés. A kárpátaljaiak emberjogi kérdése, azok nemzetiségétől függetlenül!
9. Ezt az emberjogi kérdést - óvatoskodásból vagy más okból - CSAK MAGYAR kérdéssé tenni MELLÉFOGÁS, HIBA, ELLENTÉTEK KIÉLEZÉSE! (Képzeljük csak el a vegyes házasságban élők esetét vagy a ház-vagy lakásszomszédok esetét. Az egyik ne menjen, a másik mehet....Bocsánat, mert ez is érzelmi húr.)

Vagyis: egyetlen egy KÁRPÁTALJAI FÉRFIT, NŐT se vigyenek ebbe a szörnyű (testvér)háborúba, ha már mi nem tudjuk megakadályozni az ukrán - orosz ellentétet, amelyet külső erők szítanak. (Testvérháború ld.: ukrajna nevének jelentését, ld. az orosz és ukrán nyelvet, ők egy nép... )

A kárpátaljaiak melletti kiállásunknak jogi alapja van, 1991. december 1., amelyet a nemzetközi jognak figyelembe kell vennie.
(tudjuk, mennyire veszik ezt figyelembe, de 50 %-ra ezt az esélyt feltornázhatjuk, ha nem vagyunk közönyösek, ha emberként akarunk magunkra tekinteni..)