Tiltakozás a kormány tankönyvlistája ellen

szülő és pedagógus

/ #78 szülői közösségek állásfoglalása a tankerületek felé

2014-04-17 06:07

Kérjük a szülői közösségek hasonló összefogását és állásfoglalását!Ebben a formában törvényesen szembe lehet menni a törvénytelen intézkedésekkel!


Az alábbi levelet küldtük ma a tankönyvekkel kapcsolatban a Tankerület vezetőjének:

Tisztelt Péterffy Balázs!

A Zuglói Szülök Közössége 2011-ben létrejött civil szerveződés, melynek célja a zuglói gyerekek érdekeinek képviselete és védelme. Tagjaink a helyi oktatási, nevelési intézmények szülői munkaközösségeinek tagjai, illetve a kerületben ezen intézményekbe járó gyermekek szülei közül kerülnek ki.

Döbbenettel olvastuk, hogy a tanárok számára április 30-ig (a tavaszi szünet miatt) csak pár munkanap áll rendelkezésére, hogy a következő tanévre egy az eddigiekhez képest szűkített listából – esetleg számunkra ismeretlen - tankönyvet válasszanak.

Szerveződésünkben több pedagógus végzettségű szülő is dolgozik, de laikusok számára is nyilvánvaló, hogy ilyen rövid idő alatt nincs lehetősége a pedagógusoknak, a szakmai munkaközösségeknek arra, hogy részletesen megismerjék a tankönyvek tartalmát, és az osztályközösségek számára a legmegfelelőbb tankönyvet kiválasszák.
Gondot okoz még, hogy mivel az elsősök beiratkozása ápr.28-30. közt zajlik, a fellebbezések és utólagos átjelentkezések miatt lehetetlen pontos számban megrendelni az első évfolyam tankönyveit. Tovább bonyolítja a helyzetet az is, hogy a tavalyi első évfolyam nem feltétlenül az idén ajánlottként feltüntetett tartós tankönyvekből tanult, így az idei 3000 Ft-os normatívából kétséges, hogy megvásárolható/kipótolható az elsős tankönyvcsomag.

A kerületi iskolák évek óta építgetik tankönyv és feladattárukat. Ebből kölcsönöznek az ingyenességre jogosult tanulóknak, ezzel csökkentve a tankönyvcsomag árát. Ha az intézmények kizárólag az ajánlott listáról választhatnak tankönyvet, akkor a kölcsönözhető készletet nem fogják tudni használni, ennek következtében a rendelkezésre álló 12000 forintos keretet meg fogja haladni a tankönyvcsomagok ára, nem lesz biztosítható az ingyenes tankönyvcsomag az arra jogosultak számára.

Ezért kérjük, hogy a zuglói tankerületben működő iskolák számára fenntartóként hagyja jóvá, hogy a pedagógusok a köznevelési törvény 63§(1) alapján szabadon választhassanak a jelenleg forgalomban lévő tankönyvek közül. Kérjük, hogy a helyzet sürgősségére való tekintettel szíveskedjék haladéktalanul döntést hozni.

Köszönettel,

Budapest, 2014-04-16

Zuglói Szülők Közössége