Próbáljuk meg együtt fellendíteni az animés piacot!

Lengabor

/ #4

2014-04-04 15:08

Tegyük fel, hogy szereznek maguknak egy újabb nézői réteget. Honnan szívnák el jelenleg? A Viasat6-tól (feltéve, ha délutánra tennék az animéket, de ha estére, akkor is "probléma" lehet, hiszen ha azt látnák, hogy egy Viacom-csatorna újdonságokat ad, a másik meg csak ismétel, akkor egyértelmű, hogy hová pártolnának). Ha a Viasat6-tól átmennek a nézők, akkor az ottani nézettség csökken. Ebből ők levonhatják azt a következtetést is, hogy a továbbiakban nem érdemes animékkel foglalkozni, hiszen jóval kevesebbeket érdekel, mint korábban. Arra pedig semmi garancia, hogy a Viacom hosszú időre maga mellé tudna állítani annyi rajongót, amennyi megéri nekik. Végső soron akár az is megtörténhetne, hogy rövid idő után felhagynának ők is az animékkel, és akkor két szék közt a pad alatt lennénk. Ez persze a legrosszabb forgatókönyv és a valószínűsége sem akkora, mint mondjuk egy RTL - TV2 verseny esetén, de az biztos, hogy aki már évek óta az interneten animézik, azt nem csábítja vissza a TV. Ez szomorú, de érthető. A TV sok szempontból "elavult" lett, korlátozott mennyiségben tudnak tartalmat adni, reklámmal megszakítva, szinkronnal (az eredeti hangsávot + feliratot nem biztos, hogy elérhetővé tennék, ez pedig sokaknak fontos dolog), míg az internet a lehetőségek tárháza. Ugye ez rajongói szempontból aggályos dolog és az ő felelősségüket is erősen felveti, hogy ide jutott a magyar animés helyzet, de ahogy az amerikai sorozatok esetén, úgy az animéknél is túl nagy szerepe lett a letöltéseknek és az online nézésnek. Ez eleve kevesebb embert feltételez, akik tévéznek és pont animét néznek ott, de ha még két konkurens csatorna között is verseny lenne, akkor még tovább aprózódna a nézettség. Egy bizonyos szint alatt pedig tarthatatlan.
Lenne egy másik forgatókönyv is, bár ez is elég valószínűtlen. Jelenleg a Jim szerint a világ és a Férjek gyöngye az a két sorozat, ami párhuzamosan is fut egy Viacom- és egy Viasat-csatornán. Az ember józan paraszti ésszel azt gondolja, hogy azért, mert a CC két legsikeresebb sorozatáról van szó, így a Viasat jogosan gondolhatta, hogy náluk is siker lesz. És akkor a sokáig mindkét csatornán futó A Simpson családról nem is szólva. Na most ha ezt átvetítjük az animékre, akár az is lehetne, hogy a DBZ nagy sikere után egy Viacom csatorna is bemutatná. Ebből megint mit látna az egyszeri rajongó? Ismétlés ismétlés hátán. Ez sem segítené az ügyet.
Maga a fő kérdés, amin el kell gondolkozni, hogy érdemes-e egyszerre több vasat is tartani a tűzben, vagy ezzel pont a közös ügynek ártunk, mivel konkurenciát teremtünk. (És akkor arról nem is beszélve, hogy egy külső szemlélőnek még szánalmasnak is tűnhet, hogy minden társaságnál bepróbálkozunk.)