Tégy a szexista reklámok ellen


Vendég

/ #81

2014-04-04 12:45

"addig a Magyar Tudományos Akadémiának talán max 10%-a nő"
Megállapították, hogy a nők és férfiak fej-fej mellett haladnak a tudományos életben mindaddig, míg el nem érkezik a családalapítás ideje.
"Ugyanazért a munkáért a nők átlag 15-20%-al kapnak alacsonyabb fizetést, mint a férfiak."
És még ha igaz is, hogy valóban kisebb a lehetőségük túlórázni, az is annak köszönhető, hogy minden háztartással, gyerekneveléssel járó ingyenmunkát nekik kell a férjük helyett is elvégezniük. Az erről szóló cikkek persze csak azt jegyzik meg, hogy a férfiak többet túlóráznak. Azt nem, hogy 3 gyerek mellett ezt csak úgy tudják megtenni, ha otthon nem csinálnak szinte semmit.
"Állás interjún tőlem is majd mindig megkérdezik: "van-e gyereke, vagy tervez-e gyereket"."
Itt is kettős mérce áll fenn: "igen" válasz esetén a férfi megbízható, a nőt megbízhatatlan munkaerőnek fogják tartani, mert természetesnek tekintik, hogy a nő esik ki a munkából a gyerek miatt.
"Másik: vannak társadalmak, ahol, ha valaki lopott, annak egyszerűen levágják a kezét, máskor valószínű ezerszer meggondolja, hogy azt a kint felejtett pénztárcát ellopja-e vagy sem. és nem annak a kezét vágják le, aki véletlenül kint hagyta a pénztárcáját."
Olyan társadalmak is vannak még, ahol a nemi erőszakolókat karóba húzzák, igaz, hogy azok is patriarchális társadalmak és a férj épp úgy jogot formál a feleség teste fölötti korlátlan rendelkezésre, mint sok más helyen. A megerőszakolt nő rokonai állnak bosszút érte, az már más kérdés, hogy a nő hivatalosan az ő gyámságuk alá tartozik, ami szintén nem jó dolog, de legalább nem őt hibáztatják azért, mert valaki ilyet tett vele.