Az akác legyen hungarikum!

bpetya75

/ #4499 Re: Re: Re: Re:

2014-03-16 19:49

#4497: peti - Re: Re: Re:

Szia!

Sokmindenben igazad van, néhány dologgal viszont nem értek egyet a hozzászólásodban. Kezdjük a végén. Az erdész szaktudás nem veszett ki, bár tagadhatatlanul háttérbe szorult. Sajnálatos tény, hogy az állami erdők egy része kezeletlen (például NFA-s területek), másik részén pedig éves mérlegbeszámolóban gondolkozó közgazdászok mondják ki a döntő szót, ez meg is látszik az erdők állapotán. De abban biztos vagyok, hogy ha meg lenne rá a lehetőség, akkor a kollégák számottevő része képes lenne az azonnali haszonszerzésről tartamos gazdálkodásra váltani. Ahogy ez magánerdők esetében helyenként meg is figyelhető. A magánszektorban persze még inkább elharapózott a rövidtávú gondolkodás, ami az erdők lerablásának valós veszélyével jár.

Én is láttam sajnos nem egy olyan felújítást, ahol a 10 éves kocsányos tölgy helyén 5 méteres akác sarjak állnak. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy szankció nélkül marad a dolog. Nemrég futottam bele egy olyan ötletbe, hogy a mély agyagbemosódásos barna erdőtalajt középmély rozsdabarnának kellene hazudni, hogy ne kelljen elegyes bükkös felhozni a területen. Nem fog összejönni, a tulaj fizetheti a hektáronként pár százezres bírságot. Aztán hogy mi lesz az erdőből, már egy másik kérdés. Erre is volt megoldás az erdőtörvényben, de sajnos a végrehajtási rendeletek nem igazán úgy születnek meg, ahogy az indokolt lenne. Legutóbb pl az erdei séta- és túralovaglással kapcsolatban született meg a VHR, mert az marha fontos. Valakinek...

Az ERTI a költségvetési támogatás fejében bármit bevállal. Bizonyíték rá az ide is belinkelt Kossuth rádiós műsorban nyilatkozó képviselőjük.

Való igaz, a sikeres első kivitelre (minden szakmának meg van a maga szakmai nyelvezete) két éve van a gazdálkodónak, utána pedig évekig nincs kapacitása az erdőfelügyelőnek a terület újbóli felkertesésére. Azt is jól írod, hogy 12 éven belül kell eljutni a befejezésig, utána lehet szankcionálni. Viszont a további véghasználati lehetőségek korlátozásával tud nyomást gyakorolni a felügyelő a gazdálkodóra. Persze az is igaz, hogy a korrupció itt is felütheti a fejét, hogy finoman fogalmazzak.

Ezért is tartanám fontosnak, hogy legyen érdemi támogatás a szerkezetátalakításokra, erre biztosíthat szerintem forrást pl egy ilyen rendelet, aminek kapcsán most megy a hajcihő.