Az akác legyen hungarikum!

Akácrajongó

/ #4495 Re: Re:

2014-03-15 23:30

#4445: Walter - Re:

Kedves Walter!

Az Ön hozzászólása elgondolkodtató, mert saját szavaival írta le, amit az akácról gondol. Természetesen, a véleményét tiszteletben tartom, de lenne néhány meglátásom a tartalmát illetően.

Az akác, mint keményfa, 25 - 30 évesen vágásérett, és sokrétűen felhasználható. Pl. a nyár, ami ugyanannyi idő alatt éri el a vágásérett kort, puhafa,  a talajt  "kihasználja", vízigényes, és nem vetekszik az akác felhasználhatóságával. A tölgyet, aminek 80 - 120 év kell ahhoz, hogy elérje a vágásérett kort, lényegében a telepítője csak erdőben való sétálásra használhatja. Ön mivel váltaná ki az akác tüzifát, a parkettát, a szőlőkarót, a legelők körbekerítéséhez használt oszlopokat, stb., ha az akác nem lenne? A többi keményfa, amit pl. tüzelőnek tudunk használni, az igen hosszú növekedési ideje miatt szinte megfizethetetlen, ráadásul, legalább háromszor annyi területen kellene telepíteni mint az akácot, hogy ugyanannyi keményfánk legyen 100 év alatt, és nem mostanában vághatnánk belőle. Ön milyen fával telepítené be az Alföld homokját, hogy ne váljon újra sivataggá? Az, hogy a virágporából egészséges, jó állagú és ízes méz lesz, csak egy plusz, de nem a legfontosabb. Én pl. a pórias vegyes virágmézet szeretem, mert ízesebb. Az akác igazoltan is jelen van kb. 300 éve Magyarországon, sok ember örömére. Eddig nem problémázott rajta az ország. Nem lepte el hazánkat, sőt, telepíteni kellett. Tarvágás után minden terület kiélt, csúnya látvány, és munkálatokat igényel. Ez a tulajdonos dolga. Az pedig, hogy milyen fát lehet telepíteni a tarvágott erdő helyére, azt az engedély kiadásakor megszabják. Jellemzően ugyanazt a fát engedélyezik, vagy hasonló adottságút. Ehhez eddig sem kellett az EU, megoldottuk.

Itt mindjárt hozzátenném, hogy nekem mindösszesen 1 akácfám van a kertemben, nincs semmilyen erdőm, nem árulok fát, és nem apellálok semmilyen EU-s támogatásra. Azt viszont be kell ismernem, hogy a cserépkályhámat akácfával rakom meg amikor fázom, mert az a legjobb.  Viszont, ha pl. a tölgyeseket akarnák kiirtani, akkor szintén tiltakoznék, de a kanadai nyárnak sem firtatnám a származását, megtartanám.

Végül én, akácpárti úgy tudom, hogy az akác kiirtására adna az EU támogatást, ami évekig tartó "munkát" jelentene a megbízott vállalkozásnak, és az ellenzői, helyesebben a mögöttük álló érdekcsoport/ok erre számítanak.  Hogy az akác  nem fejlődik jól északabbra, és komoly vetélytársa az ottani fáknak, ezért szabadulna tőle az EU.  Az EU-ból behozott fával kellene pótolnunk az akácot, vagyis elesnénk úgy 100 év haszontól, amit az akác hozna, és ez is csak akkor igaz, ha van, aki egyéb keményfát úgy telepít most, hogy tudja, ő már nem él, amikor kitermelik. Ezen kívül az EU betiltaná a kereskedelmét és a felhasználását is az akácnak, ami a meglevő állományt is ellehetetlenítené. Itt meg is akadtam, mert ha felhasználni sem lehet, elképzelésem sincs, mit csinálunk a rengeteg kiirtása kerülő fával. Remélem ez nem ltörténik meg.

Tisztelettel