Követeljük a PTK módosítását - legyen szabad a fotózás


Vendég

/ #8 A gond nem is a kulturáltan viselkedő amatőr vagy hivatásos fotósokkal lenne...

2014-03-15 07:08

A gond nem is a kulturáltan viselkedő amatőr vagy hivatásos fotósokkal lenne, hanem azokkal, akik erre nem képesek, és akarva akaratlanul az arcodba nyomhatnák a kamerát, mobilt, tabletet, ha akarnák. Csak mert az milyen jó buli, hisz úgysem tiltakozhatsz, és már mehet is a faszbúkra. Szóval sajnos a pofátlan nyikhaj senkiháziaknak is kedvezne a törvény.
Én nagy valószínűséggel megengedném a rólam készült képek megjelentetését, mégis szeretném fenntartani azt a minimális jogot, hogy adott esetben (pl. ha nem feltételezem a korrektséget) megtiltsam legalább az internetre kerülését.
És lehet konkrét oka is annak, hogy valaki nem szeretne felkerülni a világhálóra, például ha valaki nem akarja, hogy aki ellen tanúskodott, vagy akár a pszichopata exe rátaláljon. Vagy valami miatt más mint a többiek pl. fogyatékossággal élő, vagy akár valamilyen feltűnő sérülés, elváltozás van pl. a fején (konkrétan ismerek két ilyen embert is). Mert valljuk be, még az utcán is gyakran megbántják őket; azt sem mindenki tartaná tiszteletben, hogy fotózni, vagy a róluk készült képeken a nyilvánosság előtt (interneten megosztva) röhögni is illetlenség. De akár ha valamilyen tragédia történik (pl. leég egy ház, vagy közlekedési baleset esetén), a hivatásos fotós SE tolhassa a kamerát a síró nagyanyám arcába a nagyobb hatás kedvéért, ha ő egyértelműen megtiltja, hogy nem szeretné.
Szóval aki eddig is "illemtudóan" fotózott, az gondolom ezután is így tenne, de sajnos lennének olyanok is, akik kihasználnák a fotóalany tehetetlenségét.