Az akác legyen hungarikum!

Walter

/ #4445 Re:

2014-03-11 09:57

#4423: -

Arról nem tudok semmit, hogyan lehet hosszú távon egy monokultúrás akácerdőt fenntartani. Tud erre valamilyen kipróbált és hatékony eljárást? A harmadik generáció után szükségképpen jelentős romlás indul meg, ami a kitermelhető mennyiséget nagyban csökkenti. Olvastam újraültetésről (nem gyökérsarj, hanem új egyedek telepítése), de nem tudom, hogy ez megoldást jelent-e? Nekem úgy tűnik, hogy mivel ez az idő (három generáció, ami min. 60 év) elegendően hosszú, nem okoz dilemmát az akácot telepítőknek. Rövid távon jelentős bevétellel kecsegtet, alacsony a kockázata, alacsony a költsége, a hosszú távú költségekkel pedig nem kalkulál senki. A leromlott akácosok, a kizsarolt föld problémáját pedig majd a "jövő adófizetője" oldja megi...

Ehhez hozzá kell tenni, hogy már rövid távon is, a nyilvánvaló haszon mellett olyan költségek (elmaradt hasznok) is jelentkeznek, amelyeket még megbecsüln is igen nehéz: pl. az akácosok nem biztosítanak élőhelyet olyan rovaroknak, amelyek hasonlóan az ide-oda telepített méhekhez a beporzást végzik, és ők egész évben ugyanott élnek. Ezek "munkája" nem jelenik meg méz formájában, hiányukat viszont nem pótolja semmi. Aki azt hiszi, hogy egyedül a háziméhek végzik a beporzás nemes munkáját, igen nagyot téved.

Akik pedig az "árnyas akácosban" tett sétáikről írnak, amint beszívják a virágok bódító illatát, hát legfeljebb az autóutak mentén burjánzó akácost láthattak, ami látványnak sem túl szép, sétálgatni benne pedig kifejezetten kellemetlen. Igaz, a virága szép és finom. Ahogy Magyarország egyes vidékein az akác terjeszkedik, az pedig felér egy országrontással.

Az akácméz nem rossz, mint ahogy a parlagfű méze sem. Ma Magyarországon a méz a hétköznapi ember számára a gyanús színű, cukrosodó, az üzletekben kapható olcsó vegyes mézet, és az akácmézet jelenti, amit valamilyen "megbízható helyről" szerez be. Mást nem ismer. Az akácméz se nem kiemelkedően jó, se nem kiemelkedően drága. Egyszerűen hazánkban ebből van sok.

A mostani akciózás arra megy ki, hogy az akácosok telepítése továbbra is (az Únió által) támogatott legyen, hogy még befektetni se kelljen. Ehhez kérik az aláírásokat.