munkaszolgálat


Vendég

/ #67 Re: Re: Re:

2011-07-16 15:15

#62: buzastunde - Re: Re:

Na, itt van néhány:

Női Önkéntes Honvédelmi Munkaszolgálat

EGYETEMI ÖNKÉNTES MUNKASZOLGÁLAT

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=3391

Birodalmi Munkaszolgálat

European Voluntary Workers 1947

Ja, és még ez is:

A közmunka frontján az angolszász világ és Németország után katasztrofális dolgok alakulnak ki most a jobboldali, konzervatív Franciaországban.

Természetesen arról a Franciaországról van szó, amelynek elnöke, Nicolas Sarkozy nemcsak kacsintgat a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal annak programpontjait egymás után bekebelezve, kezdve a bevándorlás megszigorításától egészen a bűnözők elleni kemény fellépésig, hanem megválasztása után egyenesen azon nyomban az elnöki palotába invitálta beszélgetésre a szalonképtelen Jean-Marie Le Pen-t, a párt akkori elnökét.

De mit is lehet elvárni egy olyan országtól, amelynek egyik minisztériumát bevándorlási, integrálási és nemzeti azonosságinak nevezik? Egy Vichy-Franciaországtól?

Egy ilyen országtól – amelyikben a hétköznapi fasizmus üli 24  órás torát – minden kitelik. Mint most a közmunka intézménye. Közmunka? Nem, nem. Beszéljünk nyíltan: munkaszolgálat, kényszermunka, robot, rabszolgamunka.

A fasiszta eszme és gyakorlat eme modernizált bőrbe bújtatott formája Amerikában kapott lábra évtizedekkel ezelőtt, amikor is a szociális segélyre utaltaktól közmunkát követeltek az adófizetői dollárokért cserébe. Franciaországban Laurent Wauquiez, Európa-ügyi miniszter nemrégiben a szociális segélyfüggést „a francia társadalom rákfenéjének” nevezte,  és kijelentette, egy segélyt élvező polgárnak hetente legalább öt-10  óra közösségi munkát kell végeznie.

Ő elsősorban az „aktív szolidaritási jövedelmet” (revenu de solidarité active) húzókra gondolt, akiknek nem is éri meg bármiféle munkát vállalniuk, mert akkor kevesebb támogatást kapnak.

A minisztert ötletéért elkezdték körkörösen támadni. Elsősorban persze morális alapon. A szocialista ellenzék azzal, hogy a munkanélkülieket „lustának” bélyegzi. Martine Aubry, a szocialisták vezetője „szégyenletesnek” nevezte a gondolatot.

Azután jött egy fordulat. Kiderült, hogy a szocialista párt szavazói nagyon is rokonszenveznek Wauquiez-val, és a „közmunkát támogatásért” ötlettel. A legnagyobb ellenzéki párt erre hirtelen elfelejtette erkölcsi aggályait. Főként ahogyan közelednek a jövő évi választások, ugyanis Sarkozy UMP pártja ezzel a javaslattal is kampányolni akar.

Ez a magatartásváltás már olyannyira előrehaladt, hogy Ségolene Royal, aki jövőre  nagyon szeretne francia elnök lenni szocialista színekben, elkezdte támogatni az ötletet. Látható tehát, a fasizmus elleni kiállásnak is vannak határai a gallok földjén, ahol a munkanélküli támogatás felső határa évi – nem sajtóhiba - 72 000 euró.

A fasizmus azonban nemcsak Franciaországot, de Németországot is karon ragadta.

Tomasz Konicz, a Magyarországot sűrűn lenácizó egyik ottani publicista így kezdte július 6-i cikkét a Linke Zeitung portálján, amely Kényszermunka Magyarországon címen jelent meg: „A magyar kormány kényszermunkát vezet be a munkanélkülieknek, német mintára – beleértve a munkatábort és a rendőri felügyeletet”.