Az akác legyen hungarikum!

egy biológus

/ #3829 Re: Re: Re:

2014-02-25 11:26

#3804: - Re: Re:

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Tisztában vagyok vele, hogy az akáckérdés nem csak természetvédelmi kérdés. Ezerszer leírtuk, hogy az akác számos jó tulajdonsága és gazdasági haszna mellett figyelembe kellene venni azt a mérhetetlen természeti és anyagi károkozást is, amit az ültetvényeken kívül okoz. A petíció kiírói és az ominózus rádióműsorban megszólaló szakértők csak az egyik oldalt veszik figyelembe, és ez ütközik az ország hosszútávú érdekeivel. Az invazív fajok terjedése hosszútávon tönkreteszi az ökológiai rendszereket, ezek nélkül pedig az emberiség nem fog tudni fennmaradni. Leghamarabb és legérzékenyebben éppen a mezőgazdaságunkat érinti a probléma, ami Magyarország adottságait tekintve nagyon nagy gondot fog okozni. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni!

És akkor mégegyszer: senki nem akarja kiirtani az akácot, az EU sem. Fizikailag képtelenség is lenne ezt belátható időn belül megtenni, a bődületes költségéről nem is beszélve. Az ilyen fajokra a következő stratégiát ajánlják:

"Ha a kiirtás nem megvalósítható, az adott faj elleni küzdelemre és/vagy a faj elszigetelésére vonatkozó intézkedéseket kell hozni. ... Ez szintén hatékony információcserét és összehangolt kampányok/cselekvések végrehajtását igényli az érintett fajok terjedésének ellenőrzésére/megállítására."

Még csak az területük csökkenéséről sincsen szó benne. "Legrosszabb" esetben a mostani kiterjedés megtartásáról. Megmagyarázná nekem, hogy ez miért "nyirbálja meg" az akácból élők bevételeit?