Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #3470 Re: Re:

2014-02-21 14:22

#3464: - Re:

Kedves válaszoló!

A '60-as években a természetvédelem még nagyon gyerekcipőben járt itthon (az első nemzeti parkunk csak '73-ban jött létre), ezért nyilván akkoriban még nem is nagyon foglalkoztak még ilyen kérdésekkel. De ez nem jelenti azt, hogy az akác akkor még nem okozott kárt a természetben.

Az özönnövény (vagy másképp: invazív növény) kifejezés nem "bélyeg", amit rásütögetnek fajokra, hanem egy ökológiai fogalom. Olyan növényfajt értünk rajta, ami nagy területen el tud terjedni úgy, hogy közben az eredeti növényfajokat kiszorítja onnan. Ezek túlnyomó többsége idegenhonos faj (mint az akác is), de megfelelő körülmények között lehetnek őshonosak is (ilyen pl. a siskanád, ami a vizesebb mezőgazdasági területeken okoz problémát). Az akáccal az a baj tehát, hogy elterjed ott is, ahol nem kéne és nincs helye. Nem a kiirtás a cél, hanem hogy a rossz helyre került akácokat eltávolítsák, vagy ha ez nem lehetséges, akkor megfékezzék a további terjedését.

Az akác terjedésében tényleg szerepe van a klímának, nem is állította senki az ellenkezőjét. :) Ettől még nem lesz kevésbé invazív. A hársfa ellenben egyáltalán nem invazív, viszont őshonos és kiváló mézelő. Azok a méhészek, akik az akácot védik, gondolják meg, hogy hosszútávon ezzel a többi mézelő növény visszaszorulását segítik. Kicsit sarkítva: ez oda fog vezetni, hogy lesz egy időszak az évban (max 3-4 hét), amíg az akác virágzik, az év többi részében pedig gyakorlatilag semmi - vagyis méz sem lesz. Pedig gyógynövényeink méze akár hungarikum is lehetne, ilyen tényleg csak nálunk van.

Egy másik nagy probléma, hogy a monokultúrák (nagy területen egyetlen növény található meg) terjedése, mint amilyen az akác is, a vadon élő beporzókat ritkítja, mivel nem jut nekik elég táplálék. Nálunk ez még nem okoz nagy problémát, de hosszú távon oda fog vezetni, hogy eltűnnek a beporzóink, és az embereknek kell majd egyesével beporozniuk a virágokat, ha termést akarnak. Kínában már ma is több helyen ez a helyzet.

A globális klímaváltozás tényleg nagyon komoly probléma, de az akác hungarikummá nyilvánításának nem sok köze van hozzá.

Nekünk is van kertünk, alföldi a családom, és rendszeresen járok erdőbe (akácosba is, bár nem szeretem). :)

Üdvözlettel:

Egy biológus