Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #1022

2014-02-09 12:17

BIG-nek

"Ma a magyar erdők 20%-a akácos, és Európa egyetlen országában sincs annyi akácerdő (345 ezer ha), mint Magyarországon. Így a fakereskedelemben nem véletlenül tekintik az akácot tipikus magyar fafajnak.

Miért az akác 1A trópusi őserdőkkel szemben az akácerdők fenntartható gazdálkodású ültetvények. Termelésük és felhasználásuk egyértelműen természetbarátnak tekinthető. A magyar erdőkben termett akác az egyetlen alternatívája a környezetpusztítással kitermelt, esőerdőkből származó trópusi fafajokból készített kültéri faburkolatoknak.

Az Európában termesztett fafajok közül az akác rendelkezik a legkiemelkedőbb fizikai jellemzőkkel. Rugalmassága kitűnő, nyomással szemben nagy szilárdságot mutat, szakítási szilárdsága valamennyi hazai fafajunkat felülmúlja. Légszárazon a legkeményebb hazai fánk.

Az EU 2010-től megtiltotta a trópusi egzóták importját.

Miért az akác 2Az akác savas tulajdonságának köszönhetően, az időjárás viszontagságaival szemben rendkívül ellenálló, kültéri alkalmazásra a legalkalmasabb fafaj. Ennek gyakorlati bizonyítéka az a két hatalmas svájci projekt (zürichi Letzigrund Stadion, berni West Side Bevásárlóközpont), amelynek kifejezetten a magyar akác volt az alapja. A szabadtéri hatásokkal szembeni ellenállósága fölöslegessé teszi a felületkezelést, vagy impregnálást, amely szintén az anyag környezetbarát felhasználását erősíti. Anyagának kémhatása szükségessé teszi a saválló (A4-es, tehát nem csak rozsdamentes) acél kötőelemek használatát.

Az akác felhasználásával szemben korábban a legfőbb érv a vetemedés, kajszulás problémája volt. A hossztoldás problémájának megoldásával (speciális ragasztóanyag) ez a jelenség kiküszöbölhető. Ehhez az Eurobiniának német faipari egyetemmel és a Jowat német-svájci ragasztóanyag gyárral végzett közös fejlesztése volt szükséges.

A fenti tulajdonságoknak, fejlesztéseknek és referenciáknak köszönhetően megnyílt a lehetőség az akácnak a magyar kertépítésben való felhasználására, a gyártó háttér rugalmassága és kapacitása miatt a széleskörű alkalmazásra a végfelhasználók és a nagyobb beruházók előtt.

A PRAKTIKUM, mint az Eurobinia félkész termékeinek kizárólagos forgalmazója a fenti tulajdonságokkal rendelkező akác elemek kereskedelmével és felhasználásával elégíti ki az egyéni, építőipari, kertépítészeti igényeket."
Forrás:http://akacterasz.hu/miertakac.html

Kiemelném az alábbit.

"Az EU 2010-től megtiltotta a trópusi egzóták importját."

Nálunk van a legtöbb akác, tehát a magyarországi emberek, vállalatok tudnak ebből hasznot húzni. Ezt akarják megakadályozni.

Természetvédőről nekem mindig az a kép jut eszembe, amikor 3 természetvédelmi őr távcsővel egy bokros részről lesett 2 embert akik éppen  vezetéket égettek. Mondom nekik nem látják, hogy mindjárt felgyújtják az erdőt? Azért kanyarodtam arra, mert láttam messziről a füstöt.Azt mondják szóltunk a rendőrségre, majd jön valaki. Én nem leselkedtem oda mentem és eloltattam velük a tüzet, kicsit okoskodtak, de eloltották és összepakoltak elmentek. A természetvédelmi őrök ezalatt is figyeltek a bokrosból. Igaz ez 8 éve volt. Biztosan nem ilyen a többi, de nekem mindig ez jut eszembe, ha természetvédelmi őrt látok. De nagyon nem beszélek egyikkel sem, mert magas lóról osztják az észt, akár csak az itteni hozzászólásokban.