Az akác legyen hungarikum!

Sodego

/ #438 Az ellenérvek jelentősek, de nem elegek!

2014-02-05 20:16

Az akácos erdőkben számos őshonos állat- és növényfaj nem tud megélni (pl. szarvasbogár, harkály... védett kategóriás aljnövényzetek...stb). Magyarország egyik legfontosabb őshonos fafajtája a tölgy. Tehát a tölgyesekben nagyobb a fajdiverzitás, míg az akácosokban kevesebb állat- és növényfaj van NÁLUNK. De pl Észak Amerikában az ott őshonos erdei fajok vígan fenntartják a normális fajdiverzitást az akácosokban (ami ott egyébként ritka, mármint az akácosok)

Az akác egyik nagy hátránya hogy nálunk rendkívűl invazív faj, vagyis könnyen átterjed oda ahol nem kívánatos, mivel nincs más 'versenytársa', nem úgy mint Észak Amerikában ahonnan származik. Természetvédelmi területekre, nemzeti parkok védett és veszélyeztetett fajaira is veszélyes lehet. Ezért az irtása külön egy költséges feladat. Mivel tehát nem illik hazánk ökoszisztémájába ezért az akác hosszú távon nagy problémákat és akár unikális fajok kihalását is okozhatja.

A cikkben felsorakoztatott érvek is nyomósak és igazak. Szerény véleményem szerint is nagy hiba lenne teljesen kiírtani. Szerintem ott kellene meghagyni vagy oda kellene telepíteni, ahol más őshonos fafajtát nem lehet. Az agresszív akác terjedés elleni költséges küzdelmet pedig még így is érdemes vállalni. Kétségtelen az is, hogy a világ több pontjáról is tőlünk tanulnak akác ügyben (Pl: Dél Korea de még az USA is).