Származás nélküli lovakkal is lehessen lovagoltatni

Indumiel

/ #64 Lovagoltatás kontra "zugcsikó"

2013-11-13 19:59

Nekem is az a véleményem, hogy a rendszert nem elvágólagosan kellene kezelni és nem a visszaellenőrizhetőség itt a fő szempont jelenleg hiszen egyik ló sem az még. Ez csak akkor lenne igaz, ha a lovak csipjéhez, származásához, a komplett állatorvosi kórtörténet regisztrálva, vezetve lenne már évek óta...Nekem nincs lovam nem tudom, hogy jelenleg így van-e de ezt egy 0-ás sütés esetén is vezetni lehetne.
Azzal viszont nagyon is egyetértek, hogy a magyar lótenyésztés nívójának emelése szempontjából kívánatos volna a "zugcsikók" születésének visszaszorítása, és abban is látok párhuzamot, hogy az ilyen lovak sokszor kerülnek a szolgáltatást nyújtók látókörébe, hiszen olcsók és ezáltal könnyen beszerezhetők, vagy "tenyészthetők" és az utánpótlás kinevelhető akár otthon is. Szerintem előremenő rendszerben a "zugcsikókat" meg kellene különböztetni és akár ki is lehetne zárni a szolgáltatói körből hiszen ezzel komoly nyomást lehetne gyakorolni a lótenyésztés "fehérítésére". Aki nem szánja rá az energiát és időt valamint a ló árához képest minimális összeget, hogy a tiszta papírokkal tenyésztett csikóját rendesen sütesse-csippeltesse be az igen is vállalja a súlyát, hogy a lóval nem tud szolgáltatást nyújtani vagy nem tudja ilyen helyre értékesíteni. Élvezzen előnyt az a felelős tenyésztő aki nem mulasztja el a csikót az anyja alatt jelöléssel ellátni, vagy a szükséges vérvételt, szűréseket elvégeztetni. Mert sok származással rendelkező ló itt veszti el az esélyt arra, hogy megkapja ami "jár neki".
Nem azon múlik, hogy van-e pecsétes papírjuk vagy nincs... de miért ne lehetne. A szabály nem azért van, hogy az emberek megszegjék, ez egy szükséges dolog, hiszen a lovak tenyésztése sőt még a szaporítása is komoly felelősség és szükséges, hogy kézben legyen tartva ha másért nem a betegségek öröklődésének szűrése okán.
Házat sem építhet az ember engedély nélkül pedig egy házban úgy is lehet lakni ha nincs papírja... de ha van úgy sok veszély kiszűrhető.