Veszélyben a művészvagyon


Vendég

/ #330 Mindenkinek üzenet Somlai Artúrtól 1945-bő

2011-05-01 12:21

#329: megvezetett - Re: T. Elnökség!

Somlay Artúr üzenete a magyar művészekhez a Színház című lapban 1945 karácsonyán.

Üzenem Nektek: megszületett Jézus. Üzenem Nektek, ha nem tudnátok: megszületett a demokrácia. Ezért hát az alja maradjon alul, és a föle maradjon fölül. Nagy tévedés azt hinni, hogy a demokrácia annyit jelent, hogy minden fordítva legyen.
Üzenem Nektek, hogy vigyázzatok! A tehetségtelenség hatalomvágya mindig ugrásra kész, lesi az ürügyet és a jelszót, melynek védelme alatt felfüggesztheti a tehetségek kiválasztó versengését, és magát ültetheti a tehetség helyébe.
Üzenem Nektek: ne engedjétek magatok között beszennyezni a demokrácia tiszta köntösét, eszményét, értelmét. Legyetek résen, legyetek értelmesek és tiszták. A múltban azt láttam, hogy a nagy átalakulás megindította a középszerűség rohamát a vezető pozíciók ellen. Vigyázzatok, hogy ez most meg ne történhessék berkeitekben.
Üzenem Nektek: ha azt akarjátok, hogy a művészet művészet maradjon, használjátok egyedüli értékmérőnek a tehetséget.
Üzenem a színészeknek, hogy inkább játsszanak, semmint igazgassanak. Mert játszani és igazgatni más. Mindegyik egész embert kíván. Így pedig az egész ember kétfelé hull, és két fél nem egy egész.
Üzenem nekik: legyenek bármely párton is, legyenek színészek vagy színészigazgatók, hogy a propaganda sohasem lehet művészet. A művészet pedig – marad, mi volt – a legjobb propaganda.