Veszélyben a művészvagyon

Vendég

/ #145 Mit is veszíthetünk...

2011-04-10 23:10

Kedves kollégák!

Kérek mindenkit, hogy gondolkozzon el azon, mit is jelentenek a szakma számára az alkotóházak.
Mert hogy nem csak a nyugdíjakról van itt szó, hanem egy becsült értéken is 10 milliárdot érő ingatlan együttesről. Túl azon a pénzben is kifejezhető értéken, ami most 7000 tag számára elveszni látszik, biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki legalább egyszer kipróbálta, tisztában van vele, hogy azok az alkotáshoz biztosított nyugodt (talán néhányunk számára a normál életben egyébként elérhetetlennek tűnő), ideális körülmények, amiben Zsennyén, Szigligeten, vagy más alkotóházban részesülhettünk, valóban segítették az elmélyült gondolkodást, meghozták az ihletet, fokozták a munkára való koncentrálás lehetőségét.
Korábban írták már itt, hogy rengeteg fontos mű született ezeken a helyeken, olyanok, amikhez szükséges volt ezeknek az alkotóházaknak az ihlető légkörére, termékeny csendjére.
- Nekem elsőre Sarkadi Imre "Elveszett paradicsom" c. műve jutott eszembe, aminek szinte lépésről lépésre rekonstruálni tudtam a helyszíneit később, a Galyatetői alkotóházban járván.
Héderváron pedig Dobai Péterrel futottam össze egyszer (a 80-as években), amint ha jól emlékszem épp a "Vadon" c. regénye befejezésén dolgozott.
Gondolom mindenki tartogat magában egy-két ilyen számára emlékezetes találkozást, kellemes élményt, inspiráló beszélgetéseket, találkozásokat más szakmabeliekkel (írókkal, zenészekkel, képzőművészekkel), aki járt ezeken a helyeken.

- Magam részéről örülnék ha kesergés helyett többen aktivizálnák magukat a MAOE vagyon megmentéséért (elvégre 7000-en vagyunk). Maradjon meg ez a lehetőség a fiatalabb generáció számára is, és ne csak kevesek kiváltsága legyen eztán (pl. valamilyen 200 fős, non-profit egyesületé, kedvezményezett társaságé), egy esetleges rossz politikai döntés nyomán.
- De szerintem szó van itt azokról az ingatlanokról is, amiket "műtermekként", "műteremlakásokként" szoktunk emlegetni. Igen tudom, ezt tényleg csak kevesen kaphatták meg eddig is, többnyire már pályájuk közepén tartó és már néhány szakmai díjon, elismerésen túljutott kollégák. De így ezek további sorsa is bizonytalanná válik, mivel "szolgálati" jellegű ingatlanokról van csak szó, ami nem magántulajdon. Más konstrukcióban majd egy későbbi rendelkezéssel a jogi státuszuk akár meg is változtatható lesz.
Az alkotói segélyekért is jelenleg valamennyien pályázhatunk. Eztán nem így lesz ez sem.

- Ezért tisztelettel kérem a kollégákat...
akinek van kapcsolata heti kulturális sajtóhoz (pl. Élet és Irodalom, HVG Kulturális rovat, stb...), napilaphoz, vagy online kulturális fórumokhoz (pl. www.kreativ.hu, www.litera.hu, stb...), kérem, hogy mozgósítsa ezeken keresztül azokat a kollégákat, akikhez esetleg még nem jutott el ezen a politikai szándékból meghozott döntés híre. Érjük el rajtuk keresztül a nagyobb nyilvánosságot, hogy többen csatlakozzanak a tiltakozó petíciónkhoz. Április 30-ig még lehetne mit tenni.
Hátha így mások is meghallják szavunkat!