Veszélyben a művészvagyon

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Veszélyben a művészvagyon petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#126 vigyázat!

2011-04-09 12:51

A sújtalan súlytalan! Nem csupán az a baj, hogy a MAOE súlytalan-e? Olyan műlt van mögöttünk - a nehézségek ellenére- amit nem szabad kiönteni, ellehetetleníteni. Ha Csoóri Sándor is hangot emelt, akkor gondolkozzon el az is, aki kételkedik. Az alaptagság önmagában egy mentőőv a mai világban, amikor a kontárok magukat művészként titulálják és miután nekik nincs mit kockáztatni, olyanok, mint a piaci legyek. A szakmaiságot egyedül az egyesület biztosítja, és a jelenleg is működő szakmai szövetségek

Vendég

#127 ez már nem...

2011-04-09 17:47

az elnökség döntési kompetenciája hanem a tagságé! Mindazoké, akik aláírták itt és a honlapon.
Az elnökségnek arra nincs felhatalmazása, hogy háttér-tárgyalásokat folytasson! Hogy azt mondja, nem publikus! Hát hogy hogy nem publikus! A teljes nyilvánosság előtt kellen zajlani! Az elnökség is ugyanabba a helyzetbe kerül, mint a törvényalkotók: nincs konzultáció, kész tények vannak!
popeye
Vendég

#128 Robipapa!

2011-04-09 17:55

"Mélyen elemző Bauer István írása, Nem való figyelemfelkeltőnek!"
Mármost a kettő tényleg ennyire kizárja egymást? Amit a Tagságról mondasz, az egy ostoba általánosítás, sajnállak! És másokat is sértesz. Nem ez a cél, hanem mások szimpátiája, szolidaritása, de a szimpátiakeltésnek nem a sértegetés a módja. Tudod?

értetlen
Vendég

#129 #127 ez már nem...

2011-04-09 19:59

Kifejtenéd egy kicsit bővebben ezt a dolgot a kompetenciáról? Nem lehet, hogy ez egy protokoll?

Vendég

#130 miután

2011-04-09 20:18

fáziskésésben van az egyesület (már rég óta) bővebb tájékoztatás várható el! Nem csak annyi, hogy a tárgyalás nem publikus! Nem csupán az egyesület sorsa, léte a kérdés (szerintem) hanem -olvasd el az alkotmánytervezetet figyelmesen, és olvasd el a még hatályos alkotmányt és akkor rájössz a különbségre! Semmi protokoll!

Vendég

#131 segítek:

2011-04-09 20:29

(1) Magyarország védi a tudományos és mvészeti élet szabadságát, a tanulás és a tanítás szabadságát.
(2) Tudományos kutatások értékét megállapítani kizárólag a tudomány mveli jogosultak.
(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Mvészeti Akadémia és a felsoktatási
intézmények tudományos és mvészeti szabadságát, az állami intézmények bevételeivel és vagyonával, valamint a
közpénzbl nyújtott támogatásokkal való, felels gazdálkodás érdekében – törvényben meghatározott keretek között –
biztosítja szervezeti önállóságukat.

A művészeti szabadság és a (3) bek. igencsak ellentmondásos! Már csak azért is, mert nem alkotmány szintű kérdés a "felelős gatdálkodás"...Alacsonyabb szintű törvényekben kell ezt megoldani! Vésztjósló mondat!!!!

Vendég

#132 folyt:

2011-04-09 20:42

70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

(2) Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Ez a jelenlegi alkotmányszöveg!!!!

Értelmezzük:
-"tisteletben tartja és támogatja (ez a jelenlegi)
- ez "védi"! Mit takarhat ez a kifejezés? Védöszárnyakat? Beavatkozást? Plusz az előbb leírtak....
értetlen
Vendég

#133 #127ez már nem...

2011-04-09 21:21

Én felfogtam! És köszönöm a segítséged! Az első kérdésemre nem válaszoltál! Ennek az Elnökség, kontra Tagság "kompetenciája" dolognak "palotaforradalom" színezete van. Nem? Ez nem fér össze a "teljes nyilvánosság"-gal . Mondjuk, nem tesz jót az "image"-nek. Nem inkább az emlegetett honlapon kellene ezt megvitatni, vagy "kicsikarni! Egyetértünk?


Vendég

#134 133-nak

2011-04-09 22:42

Nincs palotaforradalom, imkább az a probléma (szerintem) hogy az Elnökség későn eszmélt arra, hogy nagy a baj, ezért indult gyors aláírásgyűjtés. De ez már eső után köpönyeg! Ebben a helyzetben szükség lenne gyors, részletes tájékoztatásra, nyílt beszédre! Sajnos egyre inkább úgy látom, hogy lenyelnek minket! Az alkotmánytervezet véleményezése már bele sem fér a vezetés követelésébe!
értetlen
Vendég

#135 #134 133-nak

2011-04-09 23:12

Egyetértek, igazad van! Én minden esetre akit tudok, értesítek erről a petícióról, ezt teszem egy hete. Kérlek,                Te is tedd ezt! Köszönöm.


Vendég

#136 Re: ez már nem...

2011-04-10 11:21

#127: - ez már nem...

Egy dologra felhívnám a figyelmet: a "nem publikus" válasz , ha jól olvastam, a maktitkárságról érkezett, nem a MAOE részéről, vagy az elnökségtől. A kettő ugye nem ugyanaz....


Vendég

#137 136-hoz

2011-04-10 11:42

Bocs! Valóban a maktitkárságtól jött. De fenntartom azon véleményem, hohy ebben a helyzetben nem elég a tagságot úgy tájékoztatni a MAOE honlapján, hogy a tárgyalások folytatódnak. Mi volt a megbeszélés léníege, mi volt az Elnökség állásfoglalása és mire kell készülni!

Vendég

#138 Mi lesz utána !?

2011-04-10 19:51

Tisztelt kollégák belegondoltatok abba, hogy mi lesz a sorsa a MAOE-nak április 30 után ?

Mert fájdalmas elveszteni a vagyont, de ez megtörténik, ez tény és csoda kellene ahhoz, hogy ne így történjen. Sajnos én nem látom az erőt aki megfordíthatná ezt a folyamatot, főleg nem a MAOE mostani vezetésében. Egy politikustól pedig ne várjuk, hogy belátással legyen és meggondolja magát, legyen az bal vagy jobboldali. Ilyen tekintetben egyformák mind.

Mit is fog történni ?

- a MAOE vezetésének le kell mondani (saját maga fog lemondani, mert nem fog fizetést kapni mert nem lesz miből, és így már nem üzlet...), mert nem tudta a tagság akaratát érvényesíteni
- a mostani apparátust töredékére kell csökkentenie, mert nem lesz képes finanszírozni a MAOE
- rövid úton távoznia kell a Magyar Alkotóművészek Házából, mivel az a MAK-kal együtt huss elillan

Vagyis visszaminősül egy átlagos pénztelen egyesület szintjére, amit az állam könyöradományokkal, morzsákkal fog etetni, hogy egy ideig még vegetáljon. Hogy miért ? Mert érdeke fűződik ahhoz hogy ideig-óráig még egybe maradjon. Mert ciki lenne ha 7000 művészt csak úgy szélnek kellene ereszteni, mert az egyesülés nem tudja fenntartani magát. És kiderülne, hogy rosszul és körültekintés nélkül döntöttek.

Minden porcikám azt mondja, hogy egyben kellene tartani a mostani tagságot, de ezt így ilyen formában április 30 után már nem fog működni.

Mit lehet mégis tenni ?

1. megpróbálni visszaszerezni a vagyont
Én semmi esélyt nem látok erre. Egyrészt a kormány elhatározta, hogy bekebelezi a MAK-ot és sajnos jogilag (már amennyire én értek hozzá) meg is teheti azt. Másrészt ki az a karizmatikus személy aki ezt véghez tudja vinni ? Ugye nincs ilyen.

2. megpróbálni életben és együtt tartani a MAOE-t és tagságát.
Miből ? Hogyan ? Pénz nincs. Ütőképes vezetés nincs. Összetartás nincs(!). Fiatalság még úgy sincs.
Valljuk be a fiatalokat nem érdekli a MAOE mert korszerűtlen, a tagság kiöregedett és az alaptéma a nyugdíj. Mi motiválná a fiatalokat arra, hogy továbbvigyék...

3. fel kell oszlatni
Tudomásul kell venni, hogy mindennek van eleje, közepe és vége. A MAOE-nak most van vége. Nem jó ezt így leírni, de ha ezt belátjuk, szerintem az magában hordozza a megújulás lehetőségét. Az biztos, hogy még egyszer 7000 embert egy fedél alá nem lehet összehozni, de sajnos a világ ilyen.


Vendég

#139

2011-04-10 20:17

A MAOE Elnöksége óriási hibákat követett el! Hogy ennyire nem készültek fel a változások figyelemmel követésére, koncepció kialakítására! Még most sem esett le a tantusz! Teljes hallgatás, mi történt 5-én! Minimum, hogy közleményben közlik a tárgyalás menetét, álláspontokat, eredményt vagy eredménytelenséget. 7000 tag sorsáról van szó! Az egysület önmagában életképtelen. Ha megszűnnek a szervezeti egységei, darabokra hullik!
Az alkotmány-tervezet tartalmára én hívtam fel a figyelmüket! Semmit nem tudtak róla- 3 héttel a végső szavazás előtt!
A tervezet véglegesen megpecsételi a művészek sorsát! Ki leszünk téve a kizárólag gazdasági szempontok szerint gondolkodóknak! Hogy ez fel sem merült bennük, tragédia!
Így is mindennapi megalázottságban van részünk. Több évtizedes tapasztalat alapján kimondhatom: néhány embert kivéve, a létért küzd így is! De legalább eddig maga mögött érezhette az egyesület professzionális tagságát, alapszabályban rögzített célkitűzéseit. A terlet rtele van szélhámosokkal, munkához csak korrumpálva lehet jutni! A közember tudatlan, kulturálatlan, képzetlen, közömbös (a művészeteket illetően), maximum odáig jut, hogy időnként politikai fórumokon előjönnek a lózuggal: a kultúra, művészetek fontosságáról beszél. Aztán a lufi ki is durran.
Már azonnal kellett volna egy országos közgyűlést kiírni, stb. De csak ülnek a fenekükön! Folyik a bomlasztás!

Vendég

#140

2011-04-10 21:29

Én belsőépítészként sokkal több segítséget kaptam a MAOE-tól, mint az Építész Kamarától, akik semilyen formában nem képviselik a belsőépítészek érdekeit, sőt...(csak az építészekkel törődnek). Ezzel szemben az éves tagdíj és a kreditpontokért fiztendő összeg nagyon magas (a pontszerzés is csak "pénzbeszedés" értelme, szakmai haszna legtöbb alkalommal: semmi). A MAOE-t adózási, járulékfizetési, stb..kérdésekkel mindig meg lehetett keresni; tájékoztatták a tagságot az őket érintő, adózással kapcsolatos változtatásokról és mindezt azért a kevés tagdíjért. Nagyon remélem, hogy legalább ez az egy "érdekvédelmi szervezetünk" (nekünk belsőépítészeknek) továbbra is megmarad!

értetlen kisnyugdíjas
Vendég

#141 #138 Mi lesz utána, és #139

2011-04-10 22:16

Te az'tán tudsz a jogtalanságok ellen "kampányolni"! Tulajdonképpen kinek drukkolsz? Kértelek, hogy a "negatív" és "belső" dolgokról talán egy másik fórumon kellene szót ejteni, nem itt! Az általánosításaiddal engem is sértesz és Mindnyájunkat! Az igazadat is kétségessé és hiteltelenné teszed ezzel, vedd észre, többet ártasz, mint használsz! A MAOE és Elnöksége elérhetősége: titkarsag.maoe@alkotok.hu

Vendég

#142 értetlen kisnyugdíjas

2011-04-10 22:51

Az észrevételeim az Elnökségnek is megírtam! Az aggódás szól belőlem! Sajnos az én véleményemmel sem használok, sem ártok! Nem tartom magam olyan fontos embernek, viszont van kellő tapasztalatom, én is a nyugdíjhatáron túl vagyok! Mondhatnám, nekem mindegy, de én szeretem a rendet- a gondolatokban is! Sajnos nincsenek olyan lehetőségek, melyek alkalmasak lennének belső megtárgyalására. Több fórumot is javasoltam, nem tudom, hogy éltek-e vele. Nem vagy ezek szerint tisztában azzal, hogy pl. az egyesűlési törvény mire kötelezi a választott vezetőket! Nem tartom szerencsésnek, ha földbe dugjuk a fejünket! Köszönöm az elérhetőséget! Mintha nem tudnám!!!!

Vendég

#143 megjegyzés

2011-04-10 22:58

a 138 és 139 nem egy személytől származik, vigyázat, amig anonim, addig nincs senkinek lehetősége tartalmakat, bejegyzéseket összevonni!

Vendég

#144

2011-04-10 23:08

Pontosan ! Én a #138-at írtam ;) Vagyis vagy konkrét dolgokat írj, mert így általánosítva csak zátonyra futsz.



Vendég

#145 Mit is veszíthetünk...

2011-04-10 23:10

Kedves kollégák!

Kérek mindenkit, hogy gondolkozzon el azon, mit is jelentenek a szakma számára az alkotóházak.
Mert hogy nem csak a nyugdíjakról van itt szó, hanem egy becsült értéken is 10 milliárdot érő ingatlan együttesről. Túl azon a pénzben is kifejezhető értéken, ami most 7000 tag számára elveszni látszik, biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki legalább egyszer kipróbálta, tisztában van vele, hogy azok az alkotáshoz biztosított nyugodt (talán néhányunk számára a normál életben egyébként elérhetetlennek tűnő), ideális körülmények, amiben Zsennyén, Szigligeten, vagy más alkotóházban részesülhettünk, valóban segítették az elmélyült gondolkodást, meghozták az ihletet, fokozták a munkára való koncentrálás lehetőségét.
Korábban írták már itt, hogy rengeteg fontos mű született ezeken a helyeken, olyanok, amikhez szükséges volt ezeknek az alkotóházaknak az ihlető légkörére, termékeny csendjére.
- Nekem elsőre Sarkadi Imre "Elveszett paradicsom" c. műve jutott eszembe, aminek szinte lépésről lépésre rekonstruálni tudtam a helyszíneit később, a Galyatetői alkotóházban járván.
Héderváron pedig Dobai Péterrel futottam össze egyszer (a 80-as években), amint ha jól emlékszem épp a "Vadon" c. regénye befejezésén dolgozott.
Gondolom mindenki tartogat magában egy-két ilyen számára emlékezetes találkozást, kellemes élményt, inspiráló beszélgetéseket, találkozásokat más szakmabeliekkel (írókkal, zenészekkel, képzőművészekkel), aki járt ezeken a helyeken.

- Magam részéről örülnék ha kesergés helyett többen aktivizálnák magukat a MAOE vagyon megmentéséért (elvégre 7000-en vagyunk). Maradjon meg ez a lehetőség a fiatalabb generáció számára is, és ne csak kevesek kiváltsága legyen eztán (pl. valamilyen 200 fős, non-profit egyesületé, kedvezményezett társaságé), egy esetleges rossz politikai döntés nyomán.
- De szerintem szó van itt azokról az ingatlanokról is, amiket "műtermekként", "műteremlakásokként" szoktunk emlegetni. Igen tudom, ezt tényleg csak kevesen kaphatták meg eddig is, többnyire már pályájuk közepén tartó és már néhány szakmai díjon, elismerésen túljutott kollégák. De így ezek további sorsa is bizonytalanná válik, mivel "szolgálati" jellegű ingatlanokról van csak szó, ami nem magántulajdon. Más konstrukcióban majd egy későbbi rendelkezéssel a jogi státuszuk akár meg is változtatható lesz.
Az alkotói segélyekért is jelenleg valamennyien pályázhatunk. Eztán nem így lesz ez sem.

- Ezért tisztelettel kérem a kollégákat...
akinek van kapcsolata heti kulturális sajtóhoz (pl. Élet és Irodalom, HVG Kulturális rovat, stb...), napilaphoz, vagy online kulturális fórumokhoz (pl. www.kreativ.hu, www.litera.hu, stb...), kérem, hogy mozgósítsa ezeken keresztül azokat a kollégákat, akikhez esetleg még nem jutott el ezen a politikai szándékból meghozott döntés híre. Érjük el rajtuk keresztül a nagyobb nyilvánosságot, hogy többen csatlakozzanak a tiltakozó petíciónkhoz. Április 30-ig még lehetne mit tenni.
Hátha így mások is meghallják szavunkat!
zola58
Vendég

#146

2011-04-10 23:16

Ha ez igaz/márpedig miért ne lenne/,akkor ez irtó nagy bunkóság!!!

Vendég

#147 vagyon-

2011-04-10 23:23

bevallásuk kapcsán, hallottam, hogy aki semmire sem vitte-semmije nincs, az annyit is ér - ez élet szerű,- csakhogy a 7o-es 8o-as években, nem keveset fizettűnk , az Ideán és Képcsarnokon keresztűl az ALAP pénztárba. EZ IS A VAGYON RÉSZE.

Vendég

#148 nem "csupán"

2011-04-10 23:45

vagyonvesztés a tét! Az alkotmány-tervezetben van minden elásva! IX. cikk.

Vendég

#149 Kedves 141

2011-04-10 23:48

"138 Mi lesz utána, és #139" Pontosítsuk a dolgokat! Nem csak a 138.nak írtál!
értetlen kisnyugdíjas
Vendég

#150 #144 és #149-nek!

2011-04-11 01:36

Bizonnyal igazságtalan voltam, amikor a "negatív kampány" kifejezést használtam, bár nem tudtam, hogy Egymás ellen és nem a jogi igazságtalanságok okán szólalunk fel! Ezért vettem egy kalap alá a két hozzászólást. A hangnem és az irány kérdésében lehetnénk kissé egyetértőbbek! MAOE tagokként egyelőre az ügyünk mellett és az aláírások gyűjtésén kellene fáradoznunk, "gyászbeszédet" mondani, az "ítész", vagy a "jós pózában" tetszelegni ráérünk később is! Ez így érthetőbb a bejegyzések szerzői számára?! Ha nem, akkor ne feszegessük tovább, mire való egy Petíció, akkor alapvetően eltérő erről a véleményünk!